Distribuitorul de asigurări preferat de români în 2020: care sunt calitățile care îl definesc

0
1514


București, 25 noiembrie 2020: Atenția la nevoile clienților continuă să fie cea mai importantă trăsătură pe care românii o doresc atunci când vine vorba despre distribuitorul lor de asigurări, conform Barometrului UNSAR-IRES.

 

În România există în acest moment peste 45.000 de distribuitori de asigurări, fie că este vorba despre angajații proprii ai companiilor de asigurări, agenți, companii de brokeraj, asistenți în brokeraj, agenți afiliați sau auxiliari ș.a.m.d. Calitățile acestora în interacțiunea cu consumatorii sunt esențiale.

 

Astfel, majoritatea respondenților spun că distribuitorul lor în asigurări preferat ar trebui să aibă următoarele trăsături esențiale: să fie mai de grabă atent la nevoile clientului (67%) decât la prezentarea produsului (15%); să fie mai de grabă prietenos (51%) decât formal (20%) și să fie mai de grabă serios (42%) decât zâmbitor (21%). Prin urmare, este preferată o atitudine prietenoasă, dublată însă de seriozitate și înțelegere a nevoilor clientului – care rămân calități esențiale, tendință prezentă și în ediția anterioară a Barometrului.

 

Față de ediția din 2019 a Barometrului, 82% dintre români susțin că nu contează dacă distribuitorul este bărbat sau femeie, cu 19% mai mulți decât anul precedent. Nici vârsta nu mai este la fel de importantă, 71% declarând că nu contează dacă distribuitorii sunt mai în vârstă sau tineri (față de 41% în 2019). Totuși, este important ca distribuitorii să fie buni ascultători, calitate aleasă de 47% dintre participanții la studiu.

 

“Percepția românilor privind piața de asigurări este o preocupare pe termen lung a industriei noastre. Distribuitorii în asigurări sunt principalul punct de contact al industriei cu clienții, iar calitățile lor contribuie foarte mult la modul în care putem sprijini oamenii și companiile, preluând riscurile la care clienții se expun”, a declarat Adrian MARIN, Președintele UNSAR.

 

Barometrul IRES-UNSAR privind Percepția riscului și cultura asigurărilor în România a fost realizat pe un eșantion format din 2.555 respondenți, cu vârsta de peste 18 ani, în mai 2020, utilizând CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

 

Industria de asigurări a plătit în fiecare zi calendaristică a anului trecut despăgubiri de peste 3,46 milioane de euro, cu peste 167 milioane de euro mai mult decât în 2018, potrivit datelor ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară.

***

 

 

 

 

Despre UNSAR

Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de aproximativ 80% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și promovarea dezvoltării cât mai durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional.

Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federației asigurătorilor și reasigurătorilor europeni – Insurance Europe.

 

 

Despre IRES

Înființat în 2009, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES activează pe piața de cercetare din România și funcționează ca un think tank independent, o parte dintre studiile și proiectele pe care le dezvoltăm fiind dedicate optimizării politicilor publice în diferite domenii ale societății românești. Suntem una dintre cele mai mari companii românești de cercetare de piață și oferim soluții  integrate pentru clienții noștri – organizații multinaționale, naționale și locale, instituții și organizații din România, dar și din străinătate – care înțeleg valoarea cercetării în evoluția lor pe termen lung. IRES este membru al ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research) și ne realizăm activitatea la cele mai înalte standarde profesionale, respectând practicile internaționale în acest domeniu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here