Dorian Munteanu, Scoala de Vara: “Rolul unei firme nu este doar acela de a face profit, ci si de a se implica social”

0
1494

Un ONG si doua facultati din Galati au lansat, recent, campania “scoala de vara”, campanie de informare cu privire la importanta voluntariatului in viata fiecarui student. Conform Legii nr. 339/2006, pentru modificarea si completarea Legii nr. 195/2001, voluntarul poate certifica experienta si abilitatile acumulate, printr-o adeverinta eliberata de catre organizatiile-gazda. Studentii au avut la dispozitie 10 zile pentru a se inscrie pe un site, unde au putut opta pentru pentru unul dintre urmatoarele programe de voluntariat: marketing, management, contabilitate, turism, afaceri internationale si mecanica. Dintre cei 41 de tineri care s-au inscris, 30 vor participa la programul de voluntariat, care va incepe pe 25 iunie si se va incheia pe 25 septembrie.

Pe aceasta tema, am stat de vorba cu organizatorul campaniei, Dorian Munteanu, manager la una dintre firmele galatene care le-au oferit studentilor posibilitatea de a fi voluntari.

De ce ar dori un tanar sa lucreze ca voluntar, fara a fi platit ?
in primul rand, trebuie spus ca tanarul invata, nu lucreaza! El nu poate desfasura o activitate lucrativa in mod independent, ci doar sub supravegherea unui muncitor-instructor. Deci, acest muncitor, in loc sa-si consume timpul de lucru pentru activitati direct productive, are grija de pregatirea profesionala a tanarului. Desigur, exista si varianta ca acel tanar sa detina deja cunostintele necesare desfasurarii unei activitati, de unul singur!

Optiunea lui pentru a alege sa lucreze voluntar, fara a fi platit, cred ca este justificata de dorinta sa de a-si largi sfera cunostintelor aplicate sau de a participa la actiuni caritabile, umanitare, ori sociale.

Mi-as permite sa fac o extensie si sa spun ca voluntariatul nu se adreseza doar tinerilor, ci tuturor categoriilor de varsta.

De ce ar accepta o firma sa-si piarda timpul, instruind un voluntar? Rolul unei firme  nu este doar acela de a face profit, chiar daca definita unei societati comerciale o obliga la acest lucru (societati comerciale = structuri autonome… avand ca obiect savarsirea de fapte de comert, in vederea obtinerii de profit). Rolul unei firme este si acela de a se implica social. Iar o societate sanatoasa nu poate genera decat profit, el distribuindu-se tuturor. Oriunde, in orice activitate, ne dorim sa intalnim oameni educati, implicati, responsabili.

In ce masura ajuta legislatia actuala voluntariatul?
Prin legea actuala, voluntariatul este permis, el contribuind la sporirea experientei de lucru, la certificarea ei. insa, din punctul meu de vedere, nu este de ajuns! Cred ca, in plus, voluntariatul ar trebui considerat ca vechime in munca! somajul este un flagel care a cuprins intreaga societate, la nivel national si mondial. Oamenii au nevoie de stima de sine, care poate fi obtinuta doar cand tu, ca individ, iti gasesti utilitatea in familie si in societate.

In afara de acest element destul de subtil, omul are nevoie si de lucruri palpabile. Asadar, daca voluntariatul ar fi considerat vechime in munca, asta ar atrage foarte multi oameni, someri, in activitati de voluntariat lucrative, sociale etc. in acest fel, individul si-ar intregi perioada necesara iesirii la pensie, prin timpul dedicat voluntariatului. Statul nu ar contribui cu nimic pentru activitatea voluntara si nici nu ar pierde nimic, deoarece nu s-ar plati suplimentar la pensie pentru aceasta perioada, care ar conta numai ca timp.

Mai mult decat atat, oricat s-ar bucura ca nu se platesc impozite pentru munca voluntarilor si poate ca le-ar conveni permanetizarea situatiei, tot ar fi posibil ca angajatorii care utilizeaza voluntari sa angajeze pana la urma macar unul dintre acestia, care sa confirme atat prin dorinta de a munci, cat si prin utilitatea activitatii sale, deoarece orice patron de firma isi doreste oameni devotati, responsabili si implicati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here