Dragos Vilceanu: "Piata imobiliara are nevoie de brokeri profesionisti"

0
784

Care sunt problemele profesionistilor din domeniul imobiliar?

– in domeniul imobiliar ne confruntam cu urmatoarea situatie fundamentala, care este definitorie pentru servicii, in general: este vorba despre nesiguranta, despre neincredere, este vorba despre risc maxim si lipsa garantiei. Pentru ca nu exista, de pilda, un certificat de garantie, asa cum exista atunci cand vorbim despre un produs fabricat. si-atunci, oamenii au acest sentiment al neincrederii. Pornind de aici, noua nu ne ramane decat sa avem o calitate din ce in ce mai buna a serviciilor specifice, pentru a castiga increderea clientilor. Iar acest lucru se poate intampla numai cu brokeri profesionisti, foarte bine pregatiti, astfel incat sa lasam clientilor o impresie pozitiva. Acesta este si scopul asociatiei noastre, care are caracter non-profit. Dorim profesionalizarea acestei activitati pentru a-i face pe clienti sa aiba o cat mai mare incredere in brokerii de imobiliare. Piata imobiliara are nevoie de brokeri bine pregatiti. Noi avem instrumentele necesare pe care le punem la dispozitia lor, pentru a interactiona cu societatea si cu publicul larg intr-un mod civilizat. Iar aici ma refer in primul rand la contractele standardizate. Sunt contracte de prestari servicii incheiate intre membrii asociatiei si clientii lor, indiferent ca sunt proprietari, cumparatori, chiriasi. Sunt contracte similare, astfel incat sa existe o uniformizare a clauzelor. Iar contractele au avizul Protectiei Consumatorilor si respecta legislatia in domeniu. Asadar, clientii care apeleaza la un broker imobiliar acreditat, membru al asociatiei, are garantia ca relatia juridica pe care o are cu brokerul respectiv are la baza un contract care a fost conceput cu avizul Protectiei Consumatorilor. Astfel, incercam sa depasim acel sentiment de neincredere a clientilor.

Doar membrii asociatiei sunt brokeri imobiliari acreditati?
– Nu toți brokerii imobiliari sunt acreditați ABI, ei obtin diploma si pot face ulterior ce doresc, nu vin neaparat in asociatie. Sunt doua lucruri distincte. Pe de o parte, avem scoala de brokeri imobiliari la care poate veni oricine. Dupa ce-si ia diploma, poate face un PFA, o firma mica, un SRL in domeniul imobiliar, orice. inscrierea in asociatie nu este obligatorie. Avem 600 de membrii in asociatie, dar sunt peste 1.000 de cursanti la scoala…

Cei care doresc sa lucreze in domeniul imobiliar, nu trebuie sa vina deja cu un bagaj minim de cunostinte?
– Nu, lucrurile se invata. Cum spuneam, facem cursuri si ii invatam pe oameni ceea ce trebuie sa stie, pornind chiar de la zero. Nu sunt notiuni complicate! Nu e nevoie de o facultate sau de o pregatire super-specializata! Dar trebuie sa ai macar liceul, cele 12 clase. Nu conteaza varsta. Din contra, eu ma bucur cand vad ca vin la cursuri oameni mai maturi. Pentru ca, daca ai venit la curs la o varsta mai inaintata, este sigur ca nu ai venit doar pentru a experimenta o meserie, ca sa vezi cum e, asa cum mai fac tinerii. Cand treci de o anumita varsta, nu mai pleci, ci vii ca sa ramai sa lucrezi in imobiliare! si cunosc oameni care au venit dupa ce au implinit 50 de ani si au succes in imobiliare.

Ce trebuie sa stie un broker de imobiliare?
– in primul rand, trebuie sa cunoasca bine piata imobiliara, cel putin cea locala. Mai trebuie sa aiba notiuni de marketing imobiliar, adica sa fie capabil sa-i ofere clientului cea mai buna solutie si vorbim aici de drumul unei locuinte de la vanzator, la cumparator. De aceea, brokerul trebuie sa stie sa descifreze, ca sa spun asa, actele unei proprietati imobiliare. Apoi, trebuie sa cunoasca notiunile de baza privind cadastrul si intabularea, dar si legislatia in domeniu, iar acest lucru este foarte important pentru un broker de imobiliare. Nu in ultimul rand, el trebuie sa fie un bun comunicator. (Daniel Negut)

Profilul brokerului imobiliar de succes

<<Un broker imobiliar de succes nu este prea tanar! Pare paradoxal, cata vreme cam toti angajatorii cauta candidati tineri si nu prea agreeaza ideea de a angaja oameni trecuti de o anumita varsta. Ei bine, in imobiliare, un om trecut de prima tinerete induce o siguranta si o incredere mai mare decat unul foarte tanar! Asta este perceptia clientului, il vede mai matur, mai asezat, mai serios! De asemenea, daca un broker este mai in varsta inseamna ca are mai multa experienta si este primul pas pentru a trece de bariera neincrederii…

O alta insusire importanta este harnicia. Nu poti fi un bun agent imobiliar daca nu muncesti din greu, daca nu alergi, daca nu te preocupi permanent…
Nu in ultimul rand – ba, poate ca in primul rand – trebuie sa aiba capacitatea de a lucra in stres. De altfel, stresul este un fapt care influenteaza in mod direct activitatea unui broker imobiliar si din aceasta cauza renunta foarte multi. Statistic vorbind, din zece oameni care intra in domeniul imobiliarelor, dupa sase luni mai raman doi !…

Pe de alta parte, am constatat ca o femeie are mai mult succes decat un barbat, ca broker imobiliar. Nu vreau sa se supere barbatii, dar poate ca femeile sunt mai tenace, mai ambitioase si poate si un pic mai serioase!>>

– spune presedintele Asociatiei Brokerilor Imobiliari, Dragos Vilceanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here