Sindicatele prezente la discutiile de luni cu delegatia Fondului Monetar International sustin marirea salariului minim pe economie, explicatia fiind data de valoarea cosului minim de consum.
„In Romania, valoarea salariului minim, calculat in raport de cosul minim de consum era de 950 de lei, in decembrie 2012. Avand in vedere ca de la intai ianuarie 2013 au mai fost ajustate unele preturi la utilitati, impactul acestora duce la sporirea valorii salariului minim pe economie la 1.000 de lei”, a declarat Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical.
Dar sindicatele apreciaza ca marirea salariului minim trebuie coroborata cu reducerea fiscalitatii pe forta de munca. Dumitru Costin:
„Reducerea de fiscalitate trebuie sa fie de 2% din dreptul angajatorului, astfel incat impactul pe fondul de salarii al angajatorului sa fie unul nesemnificativ, pentru a nu se prejudicia posibilele locuri de munca ce vor fi create in economie in perioada imediat urmatoare”.
Dumitru Costin subliniaza ca un salariu minim atit de scazut nu te motiveaza sa cauti de lucru:
„Romania mai are o problema: diferenta dintre salariul minim pe economie si ajutorul de somaj este atat de mica, incat nu este motivant sa te duci sa-ti cauti un loc de munca! Pentru ca, in momentul in care ti-ai gasit de lucru si esti platit cu salariul minim la cote din astea rizibile, evident ca toate costurile pe care le ai ca salariat sunt mult mai mari, decat cele pe care le ai ca beneficiar al ajutorului de somaj”!(Daniel Negut)