În lumea în care trăim, laptopul a devenit un obiect indispensabil, aşa cum pe vremuri erau PC-urile. Laptopul e mai mic, portabil, autonom (în sensul că nu trebuie să fie conectat în permanenţă la o sursă de energie), de multe ori mai performant şi mult mai practic. Cu ajutorul lui poţi avea acces atât la informaţiile stocate pe hard disk, cât şi la resursele online sau păstrate în cloud. Poţi realiza proiecte, schiţe, poţi urmări desfăşurarea unor procese, poţi face operaţiuni matematice, editare şi montare video, procesare de imagine şi multe altele.
Însă, la fel ca orice dispozitiv electronic, şi laptopul suferă de o “boală” incurabilă: devine depăşit în timp. Un laptop cumpărat acum 10 ani nu va mai avea aceleaşi performanţe ca la început. Şi asta nu pentru că nu ar mai funcţiona componentele interne ca atunci când era nou, ci pentru că toate programele utilizate şi site-urile accesate evoluează şi devin din ce în ce mai performante. Asta înseamnă că solicită din ce în ce mai multe resurse şi o putere de calcul din ce în ce mai mare. O soluţie ar fi upgradarea laptopului la un centru de reparații laptop, dar în cele din urmă vei fi nevoit să cumperi altul nou.
Cum îţi dai seama că a sosit momentul să îţi înlocuieşti laptopul? Cel mai simplu şi mai clar semn că laptopul tău se apropie de finalul perioadei de utilizare este lag-ul, adică răspunsul întârziat la comenzi. Ai o pagină deschisă şi durează prea mult până se încarcă? Urmăreşti un film, iar imaginea se blochează sau se sacadează? Deschizi o aplicaţie şi cerculeţul din mijlocul ecranului se învârte minute bune fără niciun rezultat vizibil? Vrei să faci un colaj de fotografii şi îţi ia minute bune să vezi rezultatul comenzilor date asupra produsului final? E clar, procesorul, memoria şi/sau placa video sunt deja depăşite şi nu mai pot “înghiţi” informaţia necesară. Unele componente pot fi upgradate, cel mai uşor de înlocuit e memoria RAM. Operaţiunea e destul de simplă şi dă rezultate o perioadă. La orice service laptop Bucureşti poţi găsi soluţii în acest sens, fie că e vorba de memorie suplimentară, de un procesor mai performant sau de o placă video mai nouă.
Un alt semn clar că laptopul tău a obosit este atunci când afişează din ce în ce mai des ecranul albastru. Căderile de sistem frecvente sunt un indiciu că dispozitivul tău e depăşit. Scăderea autonomiei bateriei sau închiderea bruscă a laptopului sunt alte semnale clare ale îmbătrânirii. O altă dovadă a faptului că lucrezi cu un laptop vechi este atunci când nu mai poţi instala update-uri ale programelor cu care lucrezi, deoarece nu sunt suportate de configuraţia dispozitivului. La fel, dacă nu poţi instala un sistem de operare nou e un semn clar că se apropie momentul în care va trebui să te desparţi de laptopul tau.
Dacă tragem linie şi calculăm, putem întelege uşor că durata optimă de utilizare a unui laptop nu poate fi exprimată într-o cifra exacta în ani, ci depinde de foarte mulţi factori. Iar concluzia este că atunci când activitatea ta zilnică e afectată, iar productivitatea muncii tale scade din cauza performanţelor reduse ale laptopului, e momentul să cauţi altul.