Dupa «avantul» Asiei, SUA dau semnale coerente privind relansarea economica

0
902
ue

ueDin cauza crizei din Grecia, mecanismele UE si ale monedei Euro sunt supuse « testului de soliditate» ; urmarile negative- pe termen lung. Euro- in cadere libera. Relansarea economiei UE ramane fragila.

 SUA – semnale coerente privind iesirea din criza si cresterea economica. tarile asiatice – China, Japonia, India- printre cele mai mari cresteri economice in acest an. Europa de Est- evolutii eterogene. Romania- in urma obiectivelor ambitioase : in acest an o crestere de maxim 0,5%.

«La jumatatea anului trecut, UE avea multe sanse de a iesi din criza inaintea SUA, dar angajamentul de a fi «impreuna la bine si la rau » a afectat statele dezvoltate, in timp ce economiile mai putin dezvoltate au avut la indemana parghii si fonduri pe care adesea nu le-au valorificat asa cum trebuia. Criza din Grecia constituie pentru UE si mai ales pentru Zona Euro un real <<test de stabilitate>>, care nu se va incheia odata cu o eventuala decizie finala si operationala in sensul acordarii ajutorului financiar : implicatiile negative asupra economiilor UE si asupra monedei Euro vor fi pe termen lung”, a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, cea mai mare casa de brokeraj din Europa Centrala si de Est.
in ultima perioada, atat UE, cat si statele mari din comunitate au avut rezultate economice neconcludente privind relansarea economica, indicatorii economici cu evolutii negative fiind mai numerosi si mai importanti decat cei care indica un trend pozitiv. SUA se afla la polul opus : in ultima perioada- chiar daca e sa vorbim de luna aprilie- administratia de la Washington a anuntat o serie de evolutii care arata ca relansarea economica a SUA este fundamentata si stabila : in luna martie, numarul de locuri de munca nou create a crescut la maximul ultimilor trei ani, rata somajului a ramas constanta, vanzarile de locuinte – noi si vechi- au crescut, vanzarile cu amanuntul au crescut de asemenea (inclusiv pe segmentul auto), la fel si gradul de utilizare a capacitatilor de productie, constructiile de locuinte noi etc. « Sunt si indicatori care au inca evolutii negative- cum ar fi creditele de consum care nu au intrat inca pe o panta ascendenta, inventarele en-gros etc. in ansamblu insa, putem spune ca SUA <<emit>> semnale coerente privind relansarea economica, ceea ce nu este, din pacate, si cazul Europei>>, arata analistii de la X-Trade Brokers.
Evolutiile « neincurajatoare » privind Europa au inceput in ultimul trimestru al anului trecut, cand criza din Grecia a devenit acuta si a iesit « la suprafata », Euro a marcat o scadere dramatica, economia Zonei Euro a stagnat, iar cea a UE a crescut modest cu 0,1%, precizeaza analistii X-Trade Brokers. « Economia europeana a pierdut un start frumos si se va relansa semnificativ dupa SUA. <<Sperantele>> se indreapta catre Germania, Franta si Polonia, care pot fi motoarele de crestere a zonei. Asia ramane lider al cresterii economice pe plan mondial, dar acest lucru nu constituie o surpriza pentru nimeni», spun analistii X-Trade Brokers.
Principalele monede ale lumii au urmat evolutia economiilor carora le corespund : dolarul american s-a apreciat pana la nivelul de 1,3375  USD pentru 1 Euro, la sfarsitul zilei de vineri, dupa ce a trecut printr-un minim de 1,3201 USD pentru 1 Euro, valoare la care nu a mai ajuns din luna aprilie a anului trecut. Dolarul american a crescut si comparativ cu Yenul japonez, precum si in raport cu alte monede ale lumii.
in ceea ce priveste tarile din Europa Centrala si de Est, Polonia ramane lider al « managementului crizei economice », reusind sa nu intre in recesiune ; celelalte state inregistreaza inca evolutii contradictorii, startul relansarii economice fiind inca greu de intrevazut. « Romania inregistreaza in continuare declinuri majore privind productia industriala, constructiile, comertul etc si cresteri ale ratei somajului, asa incat cel mai probabil economia s-a contractat in primul trimestru al anului in curs. De altfel, estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2010 de 0,8- 1% credem ca sunt optimiste, avand in vedere situatia actuala si masurile care (nu) se intrevad: analizele noastre indica un procent de maxim 0,5% ca si crestere economica a Romaniei in acest an”, a aratat Victor Safta.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002, care s-a extins in alte sase tari europene: Cehia, Slovacia, Spania, Italia, Germania si Romania, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport contracte tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice).
XTB detine platforme on-line de exceptie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent  la conturile de investitii, iar echipele locale ofera gratuit cea mai competenta consultanta de profil.
La nivel european, X- Trade Brokers are peste 15.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 20 miliarde Euro.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, CNVM. Obiectivele locale de business prevad atingerea unui volum de tranzactii de minim 800 milioane Euro pe luna pana la sfarsitul anului in curs. 
Pentru mai multe informatii va invitam sa vizitati www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here