Dupa zona Euro, riscul de default se muta inspre SUA

0
753

Timpul este tot mai valoros – si mai putin – pentru ajungerea la un acord in Congresul American, acord care sa duca la ridicarea plafonului de datorie, situat in prezent la 14,3 trilioane de dolari si depasit deja in lunamai. Trezoreria a reusit, prin redistribuirea unor fonduri, sa amane reperul care ar fi insemnat intrarea SUA in incapacitate de plata pana pe 2 august.

Pentru a fi implementata confortabil, decizia politica ar trebui sa vina insa la inceputul acestei saptamani. « Americanilor le place tensiunea, se pare – si nu doar in filmele de actiune. Dupa momentele dramatice din primavara, cand oprirea activitatii sectorului public a fost evitata la limita, o noua <<productie>> din aceeasi serie tine pietele cu sufletul la gura », a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
Atentia s-a indreptat inspre problemele SUA dupa ce raspunsul autoritatilor europene la criza a fost pe placul pietelor: scaderea dobanzilor percepute celor trei state care au apelat deja la finantare de urgenta, prelungirea maturitatii amprumuturilor si puteri de interventie sporite pentru fondul de stabilitate. Modalitatea de restructurare a datoriei Greciei are sanse foarte mari sa fie catalogata drept default, dar perceptia este de miscare ordonata, cu care pietele deja s-au impacat – mai ales ca Banca Centrala Europeana nu va dezumfla colacul de salvare aruncat bancilor grecesti.
Plasarea dolarului in centrul sistemului financiar global si a titlurilor de stat americane in categoria investitiilor cele mai sigure reprezinta motivul pentru care chestiunea default-ului in ceea ce priveste SUA (chiar si din motive juridice), preocupa lumea intreaga. Și in primul rand China, care, prin vocea unui oficial al Bancii sale Centrale, a afirmat ca SUA « nu poate si nu va intra in faliment ». Ziua de luni, 25 iulie, este termenul-limita cel mai recent declarat de republicani si democrati. « Fiecare dintre cele doua tabere are propriul sau plan de reducere a deficitului bugetar – marul discordiei in cazul de fata – insa un compromis este absolut necesar pentru a trece atat de Camera Reprezentantilor controlata de republicani, cat si de Senatul dominat de democrati. In lipsa unui acord, turbulentele de pe pietele financiare pot capata o intensitate care ar aminti de criza din 2008. Ar fi un eveniment fara precedent, iar reactia in privinta titlurilor de stat americane este greu de anticipat. Desi pare ilogic, in prima faza titlurile de trezorerie s-ar putea aprecia – insa e greu de presupus ca o asemenea situatie s-ar putea prelungi», a precizat Victor Safta.
In scenariul unei blocari, chiar si temporare, a platilor in contul datoriei publice a SUA, pietele de actiuni din intreaga lume ar avea de suferit. Fed ar putea lua din nou in considerare pornirea tiparnitei pentru a atenua socul blocarii finantarii pentru proiectele publice si sistemele de sanatate si asigurari sociale. Dolarul ar fi vulnerabil, iar aurul ar atrage influxuri majore in drumul spre noi maxime record. Valul de aversiune la risc ar atinge cel mai probabil si monedele din regiunea centrala si est-europeana. Leul, desi vazut ceva mai bine prin prisma procesului de imbunatatire fiscala, ar urma cel mai probabil tendinta principala de scadere a valutelor din regiune.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.
X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si ca formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport instrumente tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), monetare, de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB detine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent  la conturile de investitii.
La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 25 miliarde Euro (in marja).
Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizatǎ de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.
Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).  
Pentru mai multe informatii vǎ invitǎm sǎ vizitati www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here