Vremea ansamblurilor rezidentiale amplasate la periferie, fara utilitati sau drumuri, a apus. Nici apartamentele cu suprafete mari nu se mai vand. Romanii vor locuinte pana-n 70 mp, conectate la retelele de transport in comun si cu preturi de maximum 70.000 de euro.
„E vremea proiectelor de buzunar, care sa ofere locuinte cu suprafete mici si cu preturi rezonabile”, spune Ioan Sorin Rosu, director general la compania Apulum 94. El adauga ca foarte putini dezvoltatori se mai aventureaza sa lanseze acum un nou proiect rezidential, desi piata are nevoie de apartamente adaptate actualelor nevoi ale clientilor. „in prezent nu se mai anunta proiecte, in schimb s-au inregistrat anularea si amanarea pe perioada nedeterminata a mai mult de 13.000 de unitati locative din 37 de ansambluri”, spune Ion Catutoiu, director general Real Time.
LIPSA DE BANI
Investitorii din imobiliar nu mai au bani, iar bancile nici nu se gandesc sa mai crediteze constructia de blocuri, dupa ce au ramas cu o parte din bani ingropati in proiectele nevandabile. „Daca cineva care are cash ar investi acum intr-un ansamblu mare cu apartamente bine compartimentate ar da lovitura”, afirma Ioan Sorin Rosu, director general la compania Apulum 94. Analistii imobiliari spun ca exista destui doritori sa cumpere locuinte, insa acestia sunt tineri, la inceput de cariera, care cauta locuinte mai mici si mai ieftine, dar amplasate in interiorul oraselor si bine conectate la mijloacele de transport in comun. „Proiectul ideal presupune apartamente cu suprafete pana-n 65-70 mp, amplasate in oras si care sa coste in jur de 60.000-70.000 de euro”, spune Ion Catutoiu.
El adauga ca in 2011 si in 2012 se preconizeaza finalizarea a doar opt proiecte si dezvoltarea fazelor doi sau trei la alte noua demarate intre 2005 si 2008. Toate aceste dezvoltari vor aduce pe piata 4.800 de unitati, din care 4.400 in nordul Capitalei.
(Sursa: imopedia.ro)