Economia – pe primul loc

0
693

Pentru prima oara in istoria Romaniei, economia a ajuns pe primul loc in preocuparea cetatenilor acestei tari. Nu am nevoie de nici un sondaj pentru a-mi confirma acest lucru, desi am vazut ca sondajele din ultima vreme indica, in mod clar, cresterea grijii pentru economie, in mentalul colectiv. Acest lucru este imbucurator, chiar daca modalitatea prin care s-a ajuns aici a fost una extrem de dureroasa.

Dar, ca evolutie a societatii, nu pot decat sa ma bucur ca romanii sunt preocupati de economie si ca au inteles ca aceasta ne guverneaza viata, indiferent de sectorul de activitate in care ne aflam…
Acum, daca am ajuns preocupati de economie, este timpul sa ne si rafinam un pic atentia si sa luam deciziile corecte. Exista o presiune publica pe orice decizie economica a Guvernului, oricare ar fi aceea, iar acum – dupa lectia recesiunii – atentia la economic a populatiei va influenta din ce in ce mai mult politicile publice. Tocmai de aceea, rolul publicatiilor economice – cum este si cea de fata, ”Business Adviser” – va creste in perioada urmatoare! Este rolul jurnalistilor care au ca obiect de activitate economia, in toate ramificatiile ei, sa ajute la educarea opiniei publice, pentru ca aceasta sa puna presiune corecta pe diferitele guvernari, in scopul de a obtine lucruri realizabile si cu adevarat utile. Nu este de nici un folos ca opinia publica sa solicite factorilor de decizie lucruri nerealiste care, chiar oferite din cauza nevoii de voturi, de exemplu, sa se intoarca apoi impotriva propriei bunastari… in exact acest punct, educarea publicului este esentiala pentru o crestere economica durabila si realista! Daca nu vom avea mai multa minte decat atunci cand am aruncat aceasta tara in criza, nu vom avea cum sa o scoatem din chingile blocajului economic.
In plus, ar trebui sa invatam din teoria formelor fara fond sa cautam solutii romanesti, la problemele romanesti. Modelele straine pot fi utile ca exemplu, dar nu pot fi aplicate in Romania, care este – asa cum se numeste si cartea pe care am lansat-o de curand – „mereu surprinzatoare”. Avem economisti de renume, precum grupul din jurul Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, avem profesori renumiti, precum Daniel Daianu sau Mircea Cosea, trebuie doar sa avem intelepciunea sa-i ascultam. Este nevoie de mai putina politica si de mai multa economie! Cred ca „lectia crizei” ne-a dovedit acest lucru si ca vom trage invataturile care se impun…

DAN MATEI AGATHON
Vicepresedinte si Purtator de Cuvant – Alianta Confederatiilor Patronale din Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here