Educatia financiara este indispensabila omului care vrea sa reuseasca in lumea contemporana

0
713

Contrar faptului ca numarul celor care apeleaza la serviciile nostre este in crestere, in Romania, la 25 de ani de la Revolutie, doar 20% din populatie intelege ca merita sa faca un efort pentru ca ei sa fie mai pregatiti pentru momente planificate sau neprevazute. Este vorba de investitii pe termen lung destinate unei varste cu mai putine optiuni, cum este cea a retragerii din activitate la varsta pensionarii sau plasamente mai conservatoare, cu sume garantate la sfarsitul contractului destinate sustinerii financiare a copiilor in timpul pregatirii universitare, cu atat mai costisitoare cu cat prestigiul universitatii sau specializarii este mai notoriu.

Traim cu totii intr-o lume frenetica, cu un ritm al schimbarilor economice si sociale departe de cel pe care oamenii obisnuiti il pot gestiona senini, fara protectie sociala semnificativa si fara programe coerente de reconversie profesionala in zone economice defavorizate. Oamenii obisnuiti zambesc tot mai putin, simtind amenintarea falimentului financiar si emotional la fiecare pas nou in lumea pe care nu o mai recunosc ca fiind a lor…

Acestor oameni obisnuiti li se vinde usor iluzia ca pot avea acum totul apeland la un credit. Ei nu stiu inca definitia creditului ca sursa de finantare pentru ceva ce inca nu meriti. Tot ei sunt cei mai fericiti sa semneze fara sa mai consulte paginile cu obligatii de plata. Tot lor termenul de rambursare li se pare generos daca depaseste 30 de ani, neintelegand fatalitatea din spatele actului de propietate care le fura viata si bucuria ei.

Sunt un om obisnuit care pana la varsta de 35 de ani a parcurs toate etepele unui om activ, de la angajat al statului, la administrarea unei afaceri de familie si apoi a aplicat ca liber profesionist in domeniul amintit. Știu ce inseamna rambursarea unui credit personal, dar si a celor inca 16 credite in 19 ani pentru dezvoltare si flux de productie in cadrul afacerii de familie. Am invatat lectii importante despre bani si modul in care pot sa impacteze pozitiv sau negativ viata oamenilor in functie de responsabilitatea in fata deciziilor financiare.

Lucrez cu sute de oameni pe an si sunt atenta la evolutia sau stagnarea lor, in functie de deciziile de pe parcurs. Am intalnit oameni care se zbat sa depaseasca salariul minim pe economie avand un job sau doua, membrii sau lideri in retele de network-marketing care traiesc decent, angajati de top in firme mai mici sau mai mari, dar si milionari care au reusit in acest sistem in care cu totii ne straduim intr-un fel sau altul sa o ducem mai bine.

Concluzia nu este doar a mea, ci a tuturor celor atenti la ce se intampla in jur. E bine sa ne planificam viata financiara si e bine sa punem economiile pentru proiectele noastre ca pe o prioritate in bugetul nostru lunar de venituri si cheltuieli. Asta ne aduce mai multa ordine in toate celelalte sfere ale vietii.

Nu sunt impotriva creditarii, dar o analiza atenta se impune pentru ca am vazut zeci de familii in care calitatea vietii a scazut dramatic dupa ce rate prea mari au inceput sa aduca umbra nesigurantei pentru ziua, luna urmatoare devenita brusc foarte scurta. La fel anul are 12 luni, dar il percepem la jumatate din cauza acelorasi obligatii de plata. Viata a devenit mai degraba un cec fara acoperire venit la scadenta prea devreme.

Din pacate educatia financiara nu se preda decat in foarte putine specializari din invatamantul universitar si este centrata mai degraba pe instrumentele financiare decat pe o disciplina riguroasa in a analiza, a prioritiza si identifica obiective care merita sau nu sa fie atinse cu resurse personale sau provenite din credite.

Recomand asadar ca fiecare om care vrea sa ia mai constient decizii financiare de-a lungul unei harti cu proiecte sa apeleze cu incredere la consultanti cu experienta din domeniul nostru de activitate, sa citeasca literatura de specialitate, sa participe la seminarii de educatie finaciara. E o lume noua, nu neaparat usor de inteles la prima vedere, dar efortul de a o cunoaste cat mai bine ne face sa ne simtim mai puternici in fata viitorului. De asemenea, exercitiul economisirii regulate ne va ajuta cu siguranta sa pasim cu mai mult curaj in afara zonei de confort atunci cand ne angajam in proiecte financiare in cadrul familiei sau in afaceri.

in ce privesc tinerii aflati la inceput de drum in viata activa, ei nu mai au vreo scuza in fata viitorului lor financiar. A devenit o responsabilitate sa ne instruim in toate modurile posibile, sa invatam din esecurile sau reusitele celor din jur, sa ne pregatim mai temeinic in fata vietii care nu mai este de mult un proces usor, chiar daca nu ne punem probleme existentiale. Simpla supravietuire in conditii decente este o mare provocare in prezent. Banii, cu fluctuatiile si legile lor ocupa mare parte din preocuparile omului contemporan, grabit sa-si traiasca viata intr-un confort peste nivelul clasei lui. Unii numesc asta progres social. in realitate creaza mai multe probleme sociale din ce in ce mai vizibile.

Vestea buna este ca un domeniu se poate invata si gestiona cu succes daca ii intelegem dinamica. Ramane sa decidem fiecare daca ramanem cei cu care instrumenteaza sistemul sau daca vom fi cei care vor folosi instrumentele sistemului pentru a-si crea minimul de stabilitate financiara care sa ne permita sa fim poate mai putin proprietari, dar mult mai detasati ca incepe o noua zi… (Estera Utiu, consultant financiar)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here