Efectele crizei din Grecia: Cel mai grav exod de inteligenta

0
718

Autoritatile de la Atena negociaza de luni de zile un nou acord de finantare cu creditorii internationali, dar Grecia se confrunta in aceste zile si cu pierderea celui mai valoros activ al sau, capitalul uman, cei mai pregatiti si inteligenti profesionisti din Grecia parasind tara din cauza crizei, anunta Mediafax.

Grecia antica era odata un magnet pentru elita intelectualitatii mondiale. invatatii vremii au contribuit, de la Atena, la dezvoltarea logicii, filozofiei si pana la politica, punand bazele civilizatiei moderne, relateaza MarketWatch.

Dar in timp ce liderii actuali ai Greciei se lupta sa incheie un acord pentru continuarea finantarii si rambursarea datoriilor de peste 300 de miliarde de dolari, are loc o pierdere devastatoare a celor mai bine educati oameni din tara, estimarile variind intre 180.000 si 200.000 de persoane de la debutul crizei in 2010.

in acest ritm, exodul echivaleaza cu circa 10% din personalul cu studii superioare, a spus Lois Lambrinidis, profesor de geografie economica la University of Macedonia.

La nivel macroeconomic, fenomentul este un exod clar de inteligenta, a aratat Nicholas Alexiou, profesor de sociologie la CUNY’s Queens College, care studiaza problemele imigratiei.

Ceea ce diferentiaza exodul de inteligenta de alte tipuri de migratie este procentajul ridicat al persoanelor calificate si educatre care parasesc o tara, a explicat Alexiou.

Cu alte cuvinte, Grecea ii pierde pe „cei mai tineri, mai bine pregatiti si mai inteligenti”, potrivit unui studiu realizat anul trecut de European University Institute.

Potrivit studiului, 88% dintre cei care pleaca din Grecia detin o diploma universitara, iar dintre acestia 66% au studii de masterat si 11% studii doctorale.

O proportie de 79% dintre cei care au plecat din Grecia in timpul crizei aveau un loc de munca dar au simtit ca nu au niciun viitor in tara (50%) sau oportunitati profesionale (25%).

Exodul de inteligenta are implicatii serioase pentru economia Greciei, intr-o perioada in care tara a pierdut 25% din PIB de la debutul crizei, declin echivalent cu cel inregistrat de Europa Occidentala si Statele Unite in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Fenomentul are si implicatii fiscale, afectand veniturile din impozitele pe venit si consum, intre altele, dar si asupra capacitatii tarii de a genera productie de inalta calitate, a spus Joan Vidra, fost analist la Moody’s, care conduce in prezent depertamentul de ratinguri suverane la ARC Ratings.

Chiar si in sectorul turismului, veniturile totale au scazut cu 36%, in pofida cresterii numarului de vizitatori straini, potrivit unui studiu realizat de Endeavor, o organizatie internationala nonprofit care sustine antreprenoriatul.

Situatia s-ar putea inrautati, avand in vedere ca circa 35.000 de tineri greci studiaza in strainatate si ar putea decide sa caute un loc de munca in afara Greciei.

Potrivit unui raport al companiei de analiza Kapa Research, 70% dintre tinerii absolventi din Grecia vor sa lucreze in strainatate, iar 10% cauta in mod activ un loc de munca in afara tarii.

Cea mai populara destinatie este Marea Britanie, urmata de Germania si Olanda, potrivit studiului European University Institute.

in functie de profesie, Marea Britanie atrage un numar mare de specialisti in domeniul financiar, profesionistii in tehnologie merg in Statele Unite, inginerii in Orientul Mijlociu, iar profesionistii in domeniul medical in Germania.

Germania, cea mai mare economice din zona euro, este si cea mai critica la adresa politicii bugetare a Greciei.

„in timp ce Germania tine in loc negocierile de salvare a Greciei, in unele privinte profita de capitalul uman care pleaca din statul elen”, a declarat Natassa Rwmanou, profesor la Columbia University si reprezentanta in SUA a partidului de guvernamant Syriza.

Rata somajului din Grecia era in ianuarie de 25,7%, de peste doua ori mai mare decat media din UE, de 9,7%. Numarul tinerilor greci educati care au plecat din Grecia de la declansarea crizei a urcat la 180.000, potrivit datelor Lambrianidis, care vor fi publicate luna viitoare in cadrul a doua proiecte finantate de London School of Economics si Uniunea Europeana.

Pe ansamblu, Endeavor estimeaza ca 200.000 de greci cu varste de pana la 35 de ani au parasit Grecia de la inceputul crizei, in 2010. Este probabil ca numarul acestora sa fie mai mare, intrucat analiza Endeavor include date pana in 2013 inclusiv.

Grecia nu este singura tara afectata de migratia inteligentelor.

Potrivit estimarilor, Portugalia a pierdut 428.000 de persoane calificate in perioada 2011-2014, respectiv 4,28% din populatie, sau o persoana la fiecare cinci minute.

in Irlanda, circa 200.000 de persoane cu varste de 15-35 de ani au plecat din tara in intervalul 2009-2014. Aproape jumatate din cei care au plecat au diplome de studii universitare.

Spania a pierdut la randul ei aproximativ o jumatate de milion de persoane pana in 2013, iar ministrul Muncii, Fatima Banez, a spus ca este „o pierdere de talente fara precedent”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here