Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania (UZP) a organizat vineri 28 iunie, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Romane, evenimentul „Eminescu, ziaristul”, ce a cuprins – printre altele – acordarea premiilor UZP unor personalitati culturale care au scris despre Mihai Eminescu.
Amintim faptul ca 28 iunie 1883 a fost ultima zi in care Eminescu a lucrat la ziarul “Timpul”. Practic, a fost ultima zi de ziarist a lui Mihai Eminescu, ceea ce explica si alegerea zilei de 28 iunie pentru evenimentul UZP.
Scriitorul Nicolae Georgescu – unul dintre cei mai importanti cercetatori ai publicisticii lui Mihai Eminescu – a fost primul caruia i s-a inmanat distinctia “Eminescu, ziaristul”. El a subliniat faptul ca lui Mihai Eminescu i s-au inscenat o serie de lucruri chiar de catre cei apropiati, pretinsi prieteni, pentru a face posibila indepartarea sa cu orice chip din redactia ziarului Timpul, comanda apartinand, in principal, unor forte straine, oculte, dupa cum a subliniat Nicolae Georgescu, autor al lucrarii “O zi din viata lui Eminescu (28 iunie 1883). Dosar de presa”, volum lansat chiar cu ocazia decerrnarii premiilor UZP.
Distinctia “Eminescu, ziaristul” fost acordata si academicianului Dumitru Vatamaniuc, aflat la o varsta remarcabila (93 de ani). Dumitru Vatamaniuc este continuatorul, dar si cel care a desavarsit descifrarea operei eminesciene, ca urmas al lui Dumitru S. Panaitescu (Perpessicius).
Au mai primit premiul UZP jurnalistii Victor Roncea, Miron Manega si – post mortem – prof. univ. dr. Alexandru Oprea, fost director al Muzeului National al Literaturii Romane.
Presedintele Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania, Doru Dinu Glavan(foto), ne-a spus, in exclusivitate: „Ca asociatie profesionala, UZP va promova intotdeauna adevaratele valori ale meseriei de ziarist, dar si valorile umane ale natiunii noastre. Luceafarul poeziei romanesti, Mihai Eminescu, imbina cele doua deziderate ale noastre, atat prin calitatea de ziarist, cat si prin inestemabila valoare a scrierilor sale, care l-au facut sa ramana de-a pururi in panoplia romanilor de seama. Prin acordarea distinctiilor „Eminescu, ziaristul”, unor personalitati deosebite ale culturii noastre contemporane, eminescologi de frunte, Uniunea Ziaristilor Profesionisti isi indeplineste o datorie de onoare, care – de altfel – ar trebui sa fie o indatorire a fiecarui roman: aceea de a cinsti memoria inaintasilor nostri intru cultura si civilizatie!”. (Daniel Negut)