Erste recomanda Romaniei sa se imprumute de pe pietele externe

0
855

Romania ar trebui sa se imprumute de pe pietele externe cat mai curand posibil, avand in vedere riscurile politice si fiscale, dar si schimbarea conditiilor pe pietele financiare ca urmare a inaspririi politicii monetare de catre Rezerva Federala a SUA (Fed), afirma analistii grupului Erste, citati de Mediafax.

Romania intentioneaza sa atraga in acest an 3 miliarde de euro prin vanzarea de eurobonduri, insa nu a anuntat planuri pentru primul trimestru referitoare la volum, moneda sau maturitate.

Ministerul Finantelor are de acoperit in iunie o plata de 1,5 miliarde de euro pentru scadenta unor eurobonduri in iunie si vizeaza si o consolidare a rezervelor valutare. Pe langa eurobondurile cu maturitate in iunie, statul trebuie sa acopere pe piata interna scadenta in luna februarie a unor obligatiuni in valoare de 1,6 miliarde de euro.

„Recenta reducere a rezervelor minime obligatorii la valuta (de catre BNR, n.r.) ar putea deschide calea pentru emisiunea unor obligatiuni denominate in euro pe piata interna in primul trimestru. Emisiunea de eurobonduri ar trebui sa aiba loc cat mai repede posibil in acest an, din cauza riscurilor fiscale si politice, pe langa restrangere graduala a lichiditatii pentru dolari pe pietele externe, in urma ciclului de crestere (a dobanzii, n.r.) de catre Fed”, se arata intr-o nota catre analisti si investitori a Erste Bank, proprietarul BCR.

Ministerul Finantelor intentioneaza sa imprumute in acest an si aproximativ 1,5 miliarde de euro de la institutiile internationale.

„Nu exista motive pentru a amana (o iesire pe pietele externe, n.r.), intrucat situatia fiscala s-ar putea deteriora, iar incertitudinile ar putea creste in Romania mai tarziu pe parcursul anului, in contextul apropierii alegerilor”, afirma analistii Erste.

Banca Nationala a Romaniei a redus, joi, rata rezervei minime obligatorii aplicabila pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la 12%, de la 14%.

„Masura va elibera aproximativ 450 de milioane de euro in piata incepand de pe 24 ianuarie. Cea mai mare parte a acestei lichiditati suplimentare ar putea fi investita de banci intr-o obligatiune denominata in euro, emisa de Ministerul Finantelor pe piata interna in luna februarie”, noteaza Erste.

Cel mai recent, Ministerul Finantelor s-a imprumutat de pe pietele externe in luna octombrie, cand a vandut titluri pe zece ani in valoare de 1,25 miliarde euro si obligatiuni pe 20 de ani totalizand 750 milioane euro. De pe piata interna, statul a atras anul trecut 38,6 miliarde lei, cu 16% mai putin fata de anul precedent, cand a atras 46 miliarde lei (41,9 miliarde lei si 928,7 miliarde euro).

Pentru anul 2016, programul de imprumuturi prevede atragerea a 48-50 de miliarde de lei prin vanzarea de obligatiuni pe piata interna, dar vizeaza si iesiri pe pietele externe in valoare de 3 miliarde de euro, in functie de oportunitati. De asemenea, statul intentioneaza sa-si asigure 1,5 miliarde de euro prin trageri din imprumuturile contractate de la institutii financiare internationale.

Finantele au in vedere si lansarea unei emisiuni noi de titluri de stat pe piata interna in valoare de aproximativ 1 miliard de euro si maturitate de cel putin cinci ani, pentru refinantarea partiala a titlurilor de stat in valoare totala de 1,6 miliarde de euro care ajung la scadenta pe piata interna anul acesta. De asemenea, ar putea fi luata in calcul si o eventuala redeschidere a acestei emisiuni, „in contextul relaxarii cerintelor BNR privind nivelul rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit”, se arata in programul de emisiuni pentru anul 2016, publicat de Ministerul Finantelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here