Europol incepe o campanie de inlaturare a pesticidelor ilegale

0
1107

In perioada 26-28 noiembrie, o conferinta de mare anvergura organizata de Observatorul European al Incalcarilor Drepturilor de Proprietate Intelectuala (din cadrul OAPI) si Europol a reunit la Alicante, in Spania, ofiteri de politie, agenti vamali si reprezentanti ai autoritatilor de aplicare a legii din intreaga UE.

Se considera ca pana la un sfert din toate pesticidele aflate in prezent in circulatie in unele state membre ale UE provin de pe piata pesticidelor ilegale.

Comertul ilegal cu pesticide reprezinta peste 10% din totalul pietei mondiale de pesticide si este un sector foarte rentabil – un singur transport poate aduce un profit ilegal de peste 1 milion de euro.

Reprezentanti ai agentiilor de aplicare a legii din 25 de state membre ale UE, plus Islanda, Croatia si Australia, s-au alaturat reprezentantilor industriei si ai Comisiei Europene pentru a discuta despre amenintarea reprezentata de aceste produse ilegale si despre modalitati de combatere a acestora.

Paul Maier, director desemnat al observatorului, a precizat: „Aceasta conferinta este un eveniment major pentru observator. Multumita colaborarii cu Europol si valoroasei contributii a colegilor nostri de la Comisie, am reusit sa aducem laolalta reprezentanti importanti din cadrul institutiilor UE de aplicare a legii, experti din sectorul industrial si factori de decizie europeni. Schimbul de informatii si de bune practici care a avut loc aici in ultimele doua zile reprezinta un pas important in lupta impotriva pesticidelor ilegale in Europa. De asemenea, arata valoarea adaugata pe care o poate conferi structura de cooperare a observatorului unor probleme ca aceasta”.

Rob Wainwright, directorul Europol, a declarat: „Comertul cu pesticide ilegale si contrafacute este organizat de retele infractionale extrem de sofisticate. Aceste retele au dezvoltat lanturi de aprovizionare complexe la nivel mondial si folosesc companii legale pentru a-si ascunde activitatile. Este important sa luptam impotriva acestei forme de infractionalitate in crestere, mai ales din cauza riscurilor pe care le poate presupune pentru sanatate”.

Aceasta conferinta a fost organizata in colaborare cu Comisia Europeana, Eurojust (Unitatea de Cooperare Judiciara a Uniunii Europene) si OLAF (Oficiul de Lupta Antifrauda al Comisiei Europene).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here