Eurostat: Aproape un sfert dintre tinerii nu au loc de munca. Cum arata harta somajului pe judete

0
674
tineret

tineretSomajul in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 ani variaza de la peste 36% in regiunea Centru la 11,9% in Nord-Est, media pe tara fiind de 23,7%, in timp ce zona Bucuresti-Ilfov figureaza cu o cota de 22,2%, potrivit datelor prezentate de Eurostat.

Cel mai ridicat somaj in randul tinerilor, de 36,3%, se gaseste in regiunea Centru – judetele Alba, Mures, Sibiu, Brasov, Harghita si Covasna.

La polul opus se afla zona de dezvoltare Nord-Est – Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Bacau si Vaslui – cu un somaj de numai 11,9% in randul tinerilor. Bucuresti-Ilfov, cea mai dezvoltata regiune economica a Romaniei, are un somaj in randul tinerilor de 22,2%, usor sub media nationala.

In regiunea Muntenia Sud – judetele Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman – indicatorul se plaseaza la 32,9%. Regiunea Sud-Est – Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea – figureaza cu o rata de 30,7%, iar zona Nord-Vest – Cluj, Satu Mare, Maramures, Salaj, Bihor, Bistrita-Nasaud – apare cu o rata de 20,9%.

Regiunea de dezvoltare Vest – judetele Arad, Hunedoara, Timis si Caras-Severin – inregistreaza o rata a somajului de 20,3%, iar zona Sud-Vest Oltenia – Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea – apare cu o rata de 19,2%. Rata nationala a somajului in randul tinerilor, de 23,7%, este usor peste media UE, de 21,4%. in Europa Centrala si de Est, Polonia inregistreaza un nivel de 25,8%, Ungaria 26,1%, Bulgaria 26,6%, Cehia 18%, Slovacia 33%, Slovenia 15,7%, Croatia 36,1%, iar in tarile baltice in jur de 30%.

Germania si Olanda figureaza cu rate foarte scazute ale somajului in randul tinerilor, de circa 8%. Datele Eurostat se refera la anul 2011.

Rata generala a somajului din economia romaneasca a fost in anul 2011 cu mult sub media UE, de 7,4% fata de 9,6%. Potrivit Eurostat, cei mai putini someri raportat la populatia activa se regasesc in regiunea Nord-Est, in timp ce zona Bucuresti-Ilfov figureaza cu 5,4%, iar cel mai ridicat somaj se inregistreaza in Centru (11,1%).

Zona Bucuresti-Ilfov are una dintre cele mai reduse rate a somajului pe termen lung din UE, de 5,3%, Capitala fiind intrecuta la acest capitol numai de regiunea Insulelor Åland din Finlanda, cu 4%, fata de o medie UE de 43,1%. Somajul pe termen lung reprezinta procentajul somerilor care nu au loc de munca de peste 12 luni.

La nivel national, Romania se plaseaza aproape de media UE, cu un somaj pe termen lung de 41,9%. Pe regiuni, indicatorul variaza de la 42,2% in Muntenia Sud la 50,1% in Sud-Est. Cele mai ridicate rate ale somajului pe termen lung din UE se regasesc in teritoriile off-shore franceze Guadalupe (82,1%), Guyana (77,6%) si Martinica (76,8%), potrivit datelor prezentate miercuri de Eurostat. Somajul a crescut in UE si in zona euro la cote istorice in luna mai, de 10,3%, respectiv 11,1%, pe fondul crizei datoriilor de stat, cu o economie in pragul recesiunii.

Romania se afla in jumatatea inferioara a clasamentului, cu un somaj de 7,7%, incadrata de Finlanda (7,6%) si Danemarca (7,8%). Cele mai grave situatii se gasesc in Spania, cu un somaj general de peste 24%, si Grecia – aproape 22%.(MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here