Exportul, pe agenda Camerei bucurestene

0
846
CCIB

ccibCamera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) a organizat marti, 18 mai 2010, seminarul dezbatere „Exportul, motorul iesirii Romaniei din criza?”, eveniment deschis de prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei bucurestene, alaturi de Irinel Cristu, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).

In cadrul acestui eveniment a avut loc si lansarea oficiala a InfoFIN – raport de analiza financiara realizat de specialistii CCIB pe baza datelor de bilant (pentru o perioada de pana la sapte ani), ce cuprinde elemente concrete legate de: bonitatea firmei, nivelul minim de lichiditati necesar pentru evitarea disfunctionalitatilor in activitatea firmei, pozitia firmei pe piata. De asemenea, reducerea riscurilor in relatiile de afaceri, facilitatile oferite de statul roman exportatorilor, solutii de finantare a afacerilor si de crestere a competitivitatii produselor si serviciilor autohtone, principalele piete externe care prezinta potential pentru firmele romanesti in 2010, impactul cursului de schimb asupra afacerilor au fost alte subiecte abordate de catre reputati specialisti din mediul public si privat.
„In contextul in care, in 2009, principalii parteneri ai Romaniei din Uniunea Europeana au fost profund afectati de criza, CCIB a directionat circa 90% din misiunile sale catre tarile din Balcani, Asia (spatiul ex-sovietic, India, China, Emiratele Arabe Unite) si Africa de Nord, piete mai putin afectate de turbulentele manifestate pe plan economic, cu un grad mai redus de exigenta si unde – aspect foarte important – Romania are, inca, o buna carte de vizita, indeosebi in domeniul industrial”, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele CCIB, in cadrul evenimentului.
„Sectorul IMM continua sa sufere puternic din cauza crizei economice”, a atras atentia Irinel Cristu, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA). Domnia sa a subliniat necesitatea luarii unor masuri de sprijin care sa asigure o crestere a exportului pe baze solide, si nu conjuncturale.
Importanta unor piete precum India si China a fost reliefata si de dr. Eugen Dijmarescu, membru onorific al Camerei bucurestene, care a afirmat ca „trebuie gasite solutii la problemele aparute ca urmare a faptului ca fluxurile de comert s-au schimbat radical”. De asemenea, subliniind faptul ca exportul are un rol multiplicator in economie, in contextul in care 80%-90% din comert este legat de creditare, domnia sa a tras un semnal de alarma in ceea ce priveste reglementarile prudentiale ce decurg din Acordul BASEL II, care conduc la dificultati serioase de creditare.
„Exportatorii au nevoie de stabilitatea preturilor, au nevoie de predictibilitate. Pe exportatori ii deranjeaza variabilitatea cursului de schimb”, a afirmat dr. Napoleon Pop, membru al Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Domnia sa a aratat ca Banca Centrala nu stimuleaza in mod direct comertul exterior, insa prin instrumentele sale poate stimula creditarea. „Politica monetara a BNR ajuta la cresterea productivitatii muncii si, pe termen lung, la cresterea competitivitatii exporturilor”, a punctat Napoleon Pop.
Necesitatea orientarii catre statele extra-UE a fost subliniata si de Corina Vulpes, director in cadrul EximBank, care a afirmat ca „statele BRIC (economiile emergente Brazilia, Rusia, India si China) si cele din Africa vor sa lucreze cu Romania. Comunitatile de afaceri din aceste state vor sa reintre in afaceri cu romanii”. in acest context domnia sa a vorbit despre produsele specifice ale EximBank, complementare celor oferite de bancile comerciale.
„Investitiile straine au condus la cresterea gradului de specializare a productiei, insa valoarea unitara a exporturilor a ramas relativ scazuta. De asemenea, este de remarcat gradul ridicat de concentrare a exporturilor – depindem de cateva companii”, a punctat dr. Liviu Voinea, director executiv in cadrul Grupului de Economie Aplicata (GEA). Directorul executiv al GEA este de parere ca o solutie o poate reprezenta dezvoltarea clusterelor care pot contribui la scaderea costurilor si la cresterea valorii adaugate a exporturilor.
O prezentare deosebit de bine primita de public a fost aceea a Elei Breazu, director in cadrul Bancpost, care a vorbit despre programul global de finantare a comertului, sustinut de Corporatia Financiara Internationala (IFC), divizie a Grupului Bancii Mondiale, responsabila cu tranzactiile pentru sectorul privat. Acest program permite companiilor o mai buna administrare a riscurilor, acoperind riscul de tara si pe cel comercial si asigurand accesul la surse de capital pe piete internationale si locale.
Manifestarea s-a adresat atat companiilor care au activitate de export, firmelor care nu au mai desfasurat o astfel de activitate si sunt interesate sa includa in portofoliul de clienti parteneri din afara tarii, dar si operatorilor economici care au in vedere sa-si creasca competitivitatea, inclusiv prin accesarea de fonduri europene. Participantii au avut ocazia sa afle raspunsuri pertinente la problemele pe care le intampina in activitatea economica cotidiana.
Partener oficial: EximBank
Partener: Bancpost
Partener media: Bursa
Biroul de presa al CCIB

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here