Săptămâna verde: WWF-România s-a întâlnit cu tinerii din Brașov și Bistrița

0
1117

 

Proiectul LIFE ASAP (Accelerated sub-national climate action and participation through the One Planet City Challenge) reprezintă inițiativa WWF de a ajuta orașele, societatea civilă și cetățenii UE să colaboreze pentru a face pași spre un oraș verde și  își propune să accelereze acțiunile de combatere a schimbărilor climatice în orașe din Suedia, România, Portugalia și Ungaria. Facem acest lucru prin facilitarea accesului la provocarea One Planet Cities Challenge pentru orașele din România care au aderat la Convenția primarilor privind Clima și Energia și care s-a angajat să implementeze acțiuni care să reducă emisiile de gaze cu efect de seră pe teritoriul său, să își sporească reziliența și să se pregătească pentru impacturile adverse ale schimbărilor climatice și să abordeze sărăcia energetică ca o acțiune-cheie pentru asigurarea unei tranziții juste, și care raportează în mod voluntar pe platforma privind clima și energia – MyCovenant[1].

 

Cu ocazia programului național Săptămâna verde, WWF-România a ajuns cu proiectul LIFE ASAP în cele două orașe participante la runda pilot a provocarii One Planet City Challenge (OPCC), Brașov și Bistrița, într-un maraton al școlilor și liceelor din aceste orașe. Prin joc și activități de educație non-formală, cei peste 150 de elevi de gimnaziu și liceu s-au implicat în dezbateri despre ce sunt schimbările climatice și ce impact au, dar și despre cât de verde este orașul lor.

 

Întâlnirile, organizate sub forma de ateliere interactive cu o durata medie de 90 de minute, au abordat teme precum transportul sustenabil, managementul deșeurilor, spațiile verzi și biodiversitatea, lanțul de aprovizionare, eficiența energetică a clădirilor. Prin discuții libere și exerciții de tipul pro/contra am explorat percepțiile lor legate de un oraș mai prietenos cu mediul. Opiniile elevilor de gimnaziu și de liceu cu privire la schimbările climatice au variat în funcție de nivelul lor de conștientizare, educație și experiențe personale. Astfel, la finalul atelierelor, am conturat împreună pentru fiecare clasă câte o definiție a conceptului de „oraș verde”, în concordanță cu viziunea și valorile exprimate.

 

Majoritatea elevilor sunt conștienți de schimbările climatice și de efectele asupra mediului și sănătății lor. Înțelegerea acestor fenomene și a impactului lor asupra mediului și vieții lor personale îi motivează să acționeze, astfel își doresc să fie implicați pe viitor în activități ce țin de protecția mediului și voluntariat. Un aspect îmbucurător a fost să auzim acțiunile pe care ei deja le fac la nivel individual ce țin de adoptarea unui stil de viață mai sustenabil, precum utilizarea transportului public sau a bicicletei și reciclarea.

 

Am întâlnit adolescenți foarte pasionați de subiect, bine informați și conectați la ceea ce se întâmplă în comunitățile din care provin și dornici să se implice, să-și facă vocea auzită, să contribuie. “Suntem optimiști că tinerii pe care i-am întâlnit și celelalte grupuri reprezentative ale comunităților locale vor participa activ cu soluții de înverzire a orașului lor”, declară Marian Ignat, Specialist în Comunicare și Implicare Civică a Tinerilor la WWF-România.

 

Urmează noi evenimente dedicate proiectului Life ASAP pentru a lua atitudine în acțiunea globală împotriva schimbărilor climatice. Te așteptam alături de noi. Arată lumii ce poate face orașul tău pentru a contribui la rezolvarea crizei climatice!

 

Pentru mai multe informații contactați:

Georgiana Mihaela Chirlea (WWF-România), Climate&Energy Communication Manager,  |+40726332966 | E-mail: [email protected]

Andreea Danciu (WWF-România), Manager Proiect, +40729585042  |  E-mail: [email protected]

Marian Ignat (WWF-România), Specialist în Comunicare și Implicare Civică a Tinerilor |+40784597558 | E-mail: [email protected] |

 

WWF ghidează orașele spre acțiuni climatice bazate pe știință și le pune în lumină pe cele care sunt fruntașe în domeniu. În cadrul proiectului există numeroase oportunități de schimb de experiențe, învățare și recunoaștere pe parcursul procesului OPCC.

Despre One Planet City Challenge

One Planet Cities Challenge (OPCC) este una dintre cele mai mari și mai longevive competiții adresate orașelor lumii. Participarea la competiția One Planet Cities Challenge, în România, este mijlocită prin proiectul LIFE ASAP și nu implică acordarea unui sprijin financiar specific. Până în prezent, 900 de orașe din peste 70 de țări au acceptat provocarea OPCC, cu un număr record de 359 de orașe participante din 48 de țări doar în acest an.

 

Despre My Covenant

Convenția primarilor din UE pentru climă și energie este o inițiativă sprijinită de Comisia Europeană care reunește mii de administrații locale care doresc să asigure un viitor mai bun pentru cetățenii lor. Prin aderarea la această inițiativă, acestea se angajează în mod voluntar să pună în aplicare obiectivele UE în materie de Climă și Energie.

[1] https://mycovenant.eumayors.eu/site/landing

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here