Fitch confirma ratingurile stabile pentru Primaria Bucurestiului

0
1027

Fitch Ratings a confirmat joi ratingurile Primariei Bucurestiului, care reflecta profilul economic si financiar al acesteia, situat mult peste media nationala, performantele operationale solide si nivelul moderal al datoriilor, dar si riscurile ridicate legate de investitii si refinantari.

Ratingul pentru datoriile pe termen lung in valuta a fost mentinut la nivelul BBB-, cu perspectiva stabila, calificativul pentru datorii in moneda locala la BBB, iar cel pentru datoriile pe termen scurt la F3, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, potrivit Mediafax.

Nivelul ratingurilor mai reflecta cliclicitatea volatila a taxelor, nivelul ridicat al necesarului de investitii si riscul mare al refinantarilor.

Perspectiva stabila arata asteptarile Fitch ca performantele bugetare solide si nivelul moderat al datoriilor sa se mentina.

Agentia anticipeaza ca datoriile Primariei Bucurestiului nu vor creste in 2013 si 2014, iar PIB-ul Romaniei va continua sa urce in acest an, chiar daca intr-un ritm moderat.

Fitch noteaza ca Primaria Bucurestiului se va confrunta cu un risc ridicat de refinantare atunci cand obligatiuni de 500 de milioane de euro vor ajunge la maturitate, in iunie 2015.

Primaria intentioneaza sa faca pana atunci mai multe credite pentru refinantarea imprumutului, dar planurile nu sunt finalizate.

in plus, Primaria vrea sa obtina o exceptare de la o lege referitoare la autoritatile locale care prevede ca platile din serviciul datoriilor nu trebuie sa depaseasca 30% din veniturile medii ale unui oras din ultimii trei ani.

Totodata, datoria Bucurestiului este expusa riscului de schimb valutar.

Ratingul Bucurestiului este la nivelul ratingului suveran al Romaniei. Continuarea performantelor operationale solide, care sa asigure finantarea investitiilor in mare parte din resurse interne, precum si mentinerea datoriilor sub 100% din venituri ar fi un factor pozitiv pentru rating.

In schimb, lipsa de claritate a planurilor de refinantare pentru obligatiunile care ajung la maturitate ar fi un factor negativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here