Necesarul de finantare moderat din acest an al Romaniei, Poloniei, Ungariei si Cehiei, precum si perceptia pozitiva din partea investitorilor, va ajuta, probabil, cele patru tari sa reziste turbulentelor financiare create de reducerea achizitiilor de obligatiuni de catre Fed, potrivit Fitch.
„Necesarul moderat de finantare pentru buget si rostogolirea datoriei, precum si perceptia pozitiva privind politicile autoritatilor, ar trebui sa ajute cele patru tari din Europa Centrala si de Est sa reziste turbulentelor cauzate pe piete de retragerea graduala a programului extraordinar al Rezervei Federale a SUA (Fed) pentru stimularea economiei”, se arata intr-un raport al agentiei de rating, citat de Mediafax.
De asemenea, deficitele de cont curent ale acestor tari au fost reduse semnificativ fata de perioada de inceput a crizei, iar Polonia si Romania au la dispozitie finantare din partea Fondului Monetar International. Polonia are deschisa o linie flexibila de credit de la FMI, iar Romania un acord stand-by tratat ca preventiv de autoritati, suplimentat de o intelegere cu Comisia Europeana.
Romania, Polonia, Ungaria si Cehia au beneficiat de conditii de finantare favorabile pe pietele externe in ultima parte a anului 2013 si la inceputul acestui an, ceea ce le-a permis sã se imprumute din pietele ionternationale.
Fitch estimeaza ca cele patru tari trebuie sa imprumute 78,5 miliarde de euro in acest an pentru a finanta deficitele bugetar si rostogolirea datoriei. Suma este echivalenta cu 9,5% din PIB cumulat estimat pentru Romania, Polonia, Ungaria si Cehia in acest an, raport in scadere de la 12,4% anul trecut si considerabil mai redus fata de 15,1% in zona euro.
Romania are un necesar brut de finantare de 13,2 miliarde de euro in acest an, din care circa 3,1 miliarde de euro pentru deficitul autoritatilor centrale, iar restul pentru rostogolirea datoriei. Romania are cea mai redusa nevoie de finantare in randul celor patru tari, iar suma este echivalenta cu 8,9% din PIB estimat pentru acest an.
Polonia trebuie sa imprumute 31,9 miliarde de euro, reprezentand 7,5% din PIB, Ungaria are nevoie de 18,9 miliarde de euro – 18,3% din PIB, iar Cehia de 14,7 miliarde de euro – 10% din PIB.
Ungaria, Polonia si Romania au profitat de conditiile bune de pe piata internationala pentru a emite recent obligatiuni in euro si dolari.
in noiembrie, Ungaria a emis obligatiuni de 2 miliarde de dolari pe 10 ani, prefinantand o parte a scadentelor in valuta din acest an, care totalizeaza 7,2 miliarde de dolari.
Polonia a vandut obligatiuni pe zece ani de 2 miliarde de euro si 2 miliarde de dolari in luna ianuarie si a imprumutat masiv in zloti pe piata interna, asigurandu-si jumatate din necesarul finantare pentru intreg anul.
Romania a atras in ianuarie 2 miliarde de dolari prin vanzarea de obligatiuni pe 10 si 30 de ani.
Guvernele celor patru tari au in plan deficite bugetare moderate pentru acest an. Fitch se asteapta ca Cehia, Ungaria si Romania sa-si respecte angajamentele asumate fata de UE, iar in cazul Romaniei si fata de FMI, si sa inregistreze deficite bugetare mai mici de 3%, limita maxima admisa de UE. Deficitul bugetar al Poloniei s-a situat la 4,6% anul trecut, peste tinta initiala de 3,2%, dar imbunatatirea situatiei macroeconomice ar trebui sa ajute guvernul de la Varsovia sa-si atinga obiectivele fiscale.
Cu exceptia Ungariei, unde datoria raportata la PIB s-a situat la 81%, indatorarea este moderata. Astfel, in Polonia reprezinta 58% din PIB, in Cehia 49%, iar in Romania 38%. Limita maxima agreata de UE este de 60% din PIB.
Fed a anuntat in decembrie ca va reduce incepand din ianuarie programul de achizitii lunare de obligatiuni de la 85 de miliarde de dolari la 75 de miliarde de dolari. Banca centrala americana a folosit acest mecanism pentru a introduce lichiditati semnificative in sistemul financiar, sustinand economia SUA, dar si pietele financiare la nivel global. O noua sedinta a Fed este programata saptamana aceasta, iar analistii se asteapta ca reducerea graduala a programului sa continue pe parcursul anului.
Reducerea programului Fed, dar si alti factori, precum incetinirea cresterii economice in China, au cauzat volatilitate pe pietele financiare la inceputul acestui an. Investitorii ies de pe active emergente in cel mai rapid ritm din ultimii cinci ani, un prim semnal al impactului reducerii programului de achizitii de obligatiuni al Fed, agravat de temerile tot mai mari privind instabilitatea politica si financiara din unele state cu economii emergente.
in Romania, Ministerul Finantelor Publice a programat pentru luna ianuarie licitatii pe piata interna pentru vanzare de titluri de stat in valoare de 4,03 miliarde lei si 200 milioane euro, de aproape doua ori mai mult decat titlurile care ajung la scadenta in aceasta luna, de 2,78 miliarde lei.
tinta a fost depasita deja, Trezoreria imprumutand pana acum 4,83 miliarde lei si 278,7 milioane euro. La aceste imprumuturi se adauga 2 miliarde dolari, suma atrasa de pe pietele internationale prin doua emisiuni de obligatiuni, cu maturitati de 10 si 30 de ani.
Statul a imprumutat anul trecut de pe piata interna 48,53 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe, de 3,57 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari. Fondurile atrase in lei anul trecut sunt cu 16,5% sub valoarea imprumutata in 2012, de 58,17 miliarde lei, iar finantarile in valuta au fost similare, de la 4,71 miliarde de euro din 2012.i
Romania are in derulare un acord in valoare de 4 miliarde de euro cu FMI si Uniunea Europeana, din care nu intentioneaza insa sa acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja Romania de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.