Fitch: Profitabilitatea in sectorul bancar se va imbunatati in 2014

0
920
bancnote-euro-multe

Calitatea activelor din sectorul bancar romanesc va continua sa se deterioreze in prima parte a anului viitor, fiind necesare provizioane suplimentare care vor afecta ratele de adecvare a capitalului, iar profitabilitatea bancilor se va mentine la un nivel slab in 2014, potrivit unui raport Fitch.

Intr-un mediu economic dificil, cu o revenire fragila, profitabilitatea se va imbunatati usor fata de 2013 odata ce nivelul creditelor neperformante se va stabiliza, anticipeaza analistii agentiei de rating, citati de Mediafax.

Contrar estimarilor prezentate de Fitch cu un an in urma, situatia din sistemul bancar al Romaniei a continuat sa se deterioreze in primele noua luni din acest an, cu o crestere a creditelor neperformante in ritm similar cu primele noua luni din 2012. Totodata, ritmul de crestere a creditului neperformant a fost accentuat de scaderea soldului creditelor.

Fitch anticipeaza ca rata de crestere a creditelor neperformante va incetini anul viitor. Totodata, o revenire mai larga nu pare probabila, avand in vedere ca revigorarea activitatii economice va fi moderata, iar bancile se concentreaza pe rezolvarea problemei creditelor neperformante, si nu pe creditare.

Ratele creditelor neperformante ar putea creste in trimestrul al patrulea, dupa ce BNR a initiat o reevaluare a clasificarii creditelor si provizionarii, noteaza Fitch.

Riscurile legate de ponderea ridicata a creditelor in valuta nu se vor tempera curand, avand in vedere ca o mare parte din aceste imprumuturi reprezinta credite de consum pe termen mediu sau ipotecare pe termen lung, iar creditarea, predominant in moneda locala, merge greu in prezent, se arata in raport.

Fitch considera ca ratele de adecvare a capitalului vor scadea la finele acestui an, din cauza necesitatii constituirii de provizioane suplimentare, dar se vor stabiliza ulterior.

Ratele de adecvare a capitalului reglementat sunt in prezent, in Romania, cu 2-3 puncte procentuale sub nivelurile IFRS (calculate conform stantardelor internationale de raportare financiara), pe fondul mecanismelor prudentiale (rezerve mai ridicate) impuse de autoritatile romane, noteaza Fitch. Agentia anticipeaza ca aceasta diferenta sa se restranga pe masura ce nivelul rezervelor obligatorii va fi redus.

Totodata, profilul de finantare al sectorului bancar romanesc se imbunatateste treptat, raportul credite-depozite coborand cu aproximativ 10 puncte procentuale in trimestrul al treilea raportat la perioada corespunzatoare a anului trecut, la 108%.

Lichiditatea in lei este „confortabila”, in timp ce deficitul de finantare in valuta este inca semnificativ, insa se inchide treptat.

Veniturile din dobanzi si veniturile totale ale bancilor vor fi probabil afectate de scaderea dobanzilor la lei, revenirea intarziata a creditarii si focusarea bancilor pe sursele locale de finantare, anticipeaza agentia de rating.

Desi aparitia de noi credite neperformante este asteptata sa incetineasca anul viitor, provizioanele vor ramane probabil la un nivel ridicat, avand in vedere necesitatea de crestere a ratei de acoperire a creditelor neperformante existente. in acest context, bancile se vor concentra pe eficientizarea cheltuielilor si realizarea e economii, ceea ce ar putea conduce la „repozitionarea” unor institutii de credit si chiar la consolidari in sectorul bancar.

Perspectiva sectorului bancar din Europa Centrala si de Est este una stabila, afectata de o revenire economica fragila si probleme cu calitatea activelor pe unele piete. in Romania si Ungaria continua sa fie predominante riscurile negative, in timp ce bancile din Polonia, Cehia si Slovacia vor continua sa aiba performante mai bune fata de alte tari.

Fitch atribuie Romaniei ratingul „BBB-„, cu perspectiva stabila. BCR si BRD, cele mai mari banci din Romania, sunt notate cu calificativul „BBB+”, de asemenea cu perspectiva stabila. Banca Transilvania are ratingul „BB-„, cu perspectiva stabila, iar UniCredit tiriac Bank „BBB”, cu perspectiva negativa. Garanti Bank Romania are calificativul „BBB-„, cu perspectiva stabila, iar ProCredit Bank este notata de Fitch la nivelul „BB+”, cu perspectiva stabila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here