FMI a aprobat revizuirea acordului cu Romania si eliberarea transei de aproximativ 900 milioane euro

0
752
milioane-euro

milioane-euroBoard-ul FMI a aprobat, a patra revizuire a acordului stand-by cu Romania, astfel ca va elibera cea de-a cincea transa din imprumut, in valoare de aproximativ 900 milioane de euro, banii urmand sa intre cel mai probabil luni in contul Bancii Nationale a Romaniei.

 „Consiliul Director a votat in unanimitate aprobarea celei de-a cincea transe pentru Romania. Semnalul este unul puternic de sustinere a reformelor din Romania care urmeaza sa fie implementate si de incredere in modul in care lucrurile se desfasoara. Board-ul a aprobat si derogarea ceruta de Romania privind tinta de arierate”, a declarat pentru MEDIAFAX reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

El a aratat ca transa va fi eliberata cel mai probabil luni sau cel tarziu marti.

Toti banii vor ajunge la BNR, pentru acoperirea deficitului de balanta, ceea ce reprezinta un alt semn de normalitate, pentru ca fondurile de la FMI de regula acolo merg, a adaugat Tanasescu.

El a precizat ca virarile anterioare de la FMI catre bugetul de stat au reprezentat o actiune proactiva a Fondului, care a procedat similar si cu alte state in aceasta perioada de criza, pentru a sustine deficite temporare.

Romania a incheiat in primavara anului trecut un acord de finantare externa cu UE, FMI si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Valoarea totala a finantarilor virate Romaniei de catre FMI, in cadrul imprumutului stand-by in suma de circa 13 miliarde de euro, este de peste 9,2 miliarde de euro, dintre care pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro, iar diferenta a intrat in rezervele BNR.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat marti ca nu s-au facut progrese in primul semestru privind reducerea nivelului arieratelor statului catre firme, astfel ca Romania ar putea cere o noua derogare de la tinta stabilita cu FMI la acest indicator.

De la inceputul acordului, Guvernul a cerut derogare pentru tinta de arierate la fiecare evaluare, nereusind sa se incadreze in valorile trimestriale asumate.

O misiune a FMI va sosi in Romania dupa data de 20 iulie pentru a evalua performantele economice ale autoritatilor romane pe primul semestru, dar si pentru a analiza noile prognoze pentru acest an si anii viitori. Printre indicatorii care vor fi analizati se regaseste si tinta privind reducerea arieratele statului catre companii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here