FMI a stabilit cu autoritatile romane masurile care vor fi luate in perioada urmatoare

0
741
fmi-sigla

fmi-siglaAutoritatile romane si misiunea FMI au convenit asupra masurilor care vor fi intreprinse in perioada urmatoare, iar rezultatele evaluarii acordului de tip preventiv vor fi prezentate duminica dupa-amiaza presedintelui Traian Basescu,

au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

Sistemul sanitar, arieratele, investitiile si companiile de stat, directii pe care FMI cere actiuni

Continuarea reformei in sistemul sanitar, reducerea arieratelor statului, cresterea investitiilor, inclusiv prin absorbtia fondurilor europene si restructurarea si vanzarea companiilor de stat, reprezinta directii prioritare pe care Romania ar trebui sa actioneze, afirma seful misiunii FMI.

„Prima provocare se regaseste in sistemul sanitar. Din pacate, sistemul este destul de bolnav. Cererile din sistem sunt mai mari decat resursele alocate, ceea se slabeste sanatatea financiara a sistemului. Aceste resurse putine sunt ineficient cheltuite privandu-i pe cei mai nevoiasi. Este nevoie de o reforma comprehensiva in sistemul de sanatate. in urmatoarele luni, Guvernul va face o reforma, atat pe partea de venituri, cat si pe cheltuieli”, a spus seful misiunii FMI de evaluare a acordului, Jeffrey Franks.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, dupa intalnirea cu delegatia comuna a FMI, CE si BM, ca Guvernul nu se poate „gandi in mod serios” la marirea bugetului pentru sanatate pana cand nu vor fi puse sub control cheltuielile din acest domeniu, desi in prezent este subfinantat.

O alta provocare o reprezinta in continuare eliminarea arieratelor.

„Autoritatile au eliminat aproape total arieratele bugetului de sat si locale si au realizat o inventariere. Acest exercitiu a aratat ca numai la intreprinderile de stat nivelul arieratelor insumeaza peste 20 miliarde lei. Aceste facturi neplatite reprezinta o frana majora in calea cresterii”, a adaugat Franks.

Al treilea domeniu de interes este, in opinia FMI, majorarea cheltuielilor cu investitiile publice, ramanand in acelasi timp in limita anvelopei bugetare.

„Obiectivul trebuie sa fie impulsioarea absorbtiei fondurilor UE. Absorbtia macar unei parti ar reprezenta un stimul extraordinar pentru activitatea economica”, a afirmat oficialul FMI.

Cea de-a patra si probabil cea mai dficila problema de rezolvat este implementarea de reforme profunde la intreprinderile de stat.

„S-au facut progrese pentru multe intreprinderi de stat. in multe cazuri Guvernul a decis sa mearga cu privatizarea totala sau partiala. Eu as incuraja Guvernul sa fie mai ambitios in acest domeniu”, a continuat Franks.

Numirea directorilor executivi independenti la societatile de stat se va derula in lunile care urmeaza. Noii directori isi vor ocupa posturile anul viitor.

„Trebuie sa ne asiguram urgent ca toate contractele din compniile de stat din domeniul electricitati si gazelor sunt transparenete”, a conchis Franks. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here