FMI cere Italiei "masuri decisive" pentru reducerea datoriei publice

0
739
fmi-sigla

fmi-siglaFondul Monetar International cere Italiei „masuri decisive” pentru reducerea datoriei publice si considera ca planurile de reducere a deficitului bugetar cuprind asteptari prea optimiste privind impactul ajustarii fiscale asupra cresterii economice.

FMI a salutat, in evaluarea anuala a economiei italiene, planurile Romei privind scaderea deficitului bugetar la mai putin de 3% pana anul viitor, si la aproape zero pana in 2014.

Fondul s-a aratat insa ingrijorat de previziunile prea optimiste privind impactul consolidarii fiscale asupra cresterii economice.

Totodata, creditorul de la Washington considera ca reducerile generalizate de cheltuieli pe care se bazeaza obiectivele guvernului vor fi dificil de implementat si sustinut. De asemenea, FMI noteaza ca planul autoritatilor nu cuprinde concret masurile de consolidare fiscala dincolo de orizontul anului 2012.

Italia incearca sa impiedice datoria publica sa creasca peste nivelul actual, de circa 120% din Produsul Intern Brut (PIB), a doua din zona euro ca procent dupa cea a Greciei.

FMI considera ca, in absenta unor ajustari fiscale dincolo de anul 2012, datoria statului italian ar putea ramane peste pragul de 100% din PIB pe termen lung.

Pe fondul intensificarii crizei din Grecia, atentia pietelor financiare s-a indreptat catre alte tari puternic indatorate din zona euro, indeosebi catre Italia. Randamentul obligatiunilor statului italian cu maturitatea la zece ani a depasit marti 6%, cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani.

FMI avertizeaza ca, daca atitudinea pietelor va continua sa se inrautateasca in privinta Italiei, situatia ar putea afecta activele bancilor si companiilor de asigurari italiene, in timp ce conditiile mai dure de credit vor afecta investitiile si consumul intern.

Fondul anticipeaza ca economia italiana se indreapta catre o „revenire modesta”, generata de exporturi, cresterea PIB va fi in continuare limitata de cererea interna slaba si de reducerile de cheltuieli.

Institutia recomanda ca politicile guvernului sa se concentreze pe scaderea cheltuielilor, reducerea datoriei publice, mentinerea stabilitatii sectorului financiar si consolidarea cresterii economice. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here