Doua acorduri cu FMI de la inceputul crizei si cea de-a zecea misiune de evaluare care se incheie astazi arata ca pana acum Romania si-a facut toate temele, insa cel mai important indicator – numarul de salariati – nu arata ca economia si-ar fi revenit: peste 630.000 de salariati au iesit din statistici in ultimii patru ani.
Indiferent de semnalele incurajatoare pe care le-au dat ceilalti indicatori macroeconomici in ultima perioada- cresterea PIB-ului cu 3% in trimestrul trei al anului (fata de T3 din 2010), reducerea ratei inflatiei sub 4% anul acesta (in intervalul tintit de BNR), cresterea salariului mediu net pe economie cu 14% (in august 2011 fata de august 2008) sau scaderea ratei somajului (avem sub 450.000 de someri si una dintre cele mai mici rate ale somajului din Europa) – scaderea ratei de ocupare este statistica cea mai relevanta care arata ca Romania nu reuseste sa iasa din criza.
„Daca am luat 20 de miliarde de euro de la FMI fara sa cream locuri de munca, le-am luat degeaba. Cel mai important lucru e ca populatia sa fie ocupata, iar noi abia daca reusim sa ocupam jumatate din populatia apta de munca. Oamenii nu au de lucru nu pentru ca nu vor sa
lucreze, ci pentru ca nu au unde si de aceea au ajuns sa plece la munca in strainatate”, crede profesorul scolii Nationale de stiinte Politice si Administrative Vladimir Pasti, sociolog si politolog specializat in studierea evolutiilor politice si sociale ale tranzitiei romanesti.
Numarul de salariati a ajuns in august la aproape 4,2 milioane, fiind cu peste 630.000 mai mic fata de statisticile de la inceputul crizei. Noul Cod al muncii, una dintre cele mai controversate legi care ar fi trebuit sa reformeze piata muncii si sa stimuleze angajarile, nu a reusit sa aduca o imbunatatire semnificativa: plus 43.000 de salariati in patru luni, majoritatea fiind joburi „scoase la suprafata” din cauza inaspririi amenzilor pentru munca la negru. (Mediafax)