Romania a facut pasi importanti in restaurarea stabilitatii macroeconomice si ajustarea dezechilibrelor de dinaintea crizei, iar echilibrarea bugetului prin taierea cheltuielilor cu salariile si cresterea de taxe va ajuta la atenuarea impactului social al acestor masuri, potrivit FMI.
„In pofida unei reduceri semnificative a economiei, autoritatile romane au facut pasi importanti inspre restaurarea stabilitatii macroeconomice si atingerea unei ajustari ordonate a dezechilibrelor de dinaintea crizei”, a declarat intr-un comunicat John Lipsky, first deputy managing director in cadrul FMI.
El a afirmat ca autoritatile si-au asumat masuri ambitioasepentru a contracara slabirea pozitiei fiscale si pentru a pregati terenul pentru o imbunatatire sustenabila a finantelor puiblice. De asemenea, Lipsky crede ca echilibrarea fiscala prin taierile de cheltuieli si cresterile de taxe vor ajuta la atenuarea impactului social.
Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI sa reduca cheltuielile publice, prin taierea cu 25% a salariilor bugetarilor, si sa majoreze veniturile prin majorarea TVA de la 19% la 24%, pentru a se incadra intr-un deficit de 6,8% din PIB.
Lipsky a mentionat ca autoritatile de la Bucuresti s-au angajat sa faca aceste ajustari sustenabile pe termen mediu prin aplicarea de reforme structurale.
„Vor sa completeze legea responsabilitatii fiscale recent aprobata cu reforme a sistemului public de pensii si salarii, reducerile de personal din sectorul bugetar, reforme in domeniul sanatatii si finantelor publice locale, precum si eforturile de a creste colectarea”, a adaugat Lipsky.
Totodata, el a precizat ca politicile financiare si monetare ale autoritatilor sunt prudente si proactive si ajuta la prezervarea stabilitatii financiare in contextul crizei financiare globale.
„Desi mai este loc de relaxare a politicii monetare, autoritatile sunt precaute, in special ca urmare a incertitudinilor legate de impactul cresterii TVA asupra preturilor”, mentioneaza Lipsky.
El crede ca autoritatile romane vor continua abordarea proactiva in ceea ce priveste supravegherea si reglementarile sistemului bancar si vor ramane vigilente fata de situatia regionala care nu s-a stabilizat inca, dar si fata de incertitudinile legate de calitatea portofoliului de imprumuturi.
Board-ul FMI a aprobat vineri a patra revizuire a acordului stand-by cu Romania, astfel ca va elibera cea de-a cincea transa din imprumut, in valoare de 913 milioane de euro, banii urmand sa intre cel mai probabil luni in contul Bancii Nationale a Romaniei. (Mediafax)