FMI: Supravegherea din sistemul bancar ar trebui sa fie mai incisiva

0
787
fmi-sigla

fmi-siglaFondul Monetar International (FMI) apreciaza ca autoritatile de reglementare din sistemul financiar trebuie sa actioneze mai agresiv pentru a impiedica bancile si alte companii financiare sa-si asume riscuri in exces, potrivit Bloomberg.

 „Supravegherea trebuie sa fie mai intensa si mai incisiva, dar si mai concentrata pe expunerile trasfrontaliere. Au ramas inca temeri ca multe dintre caracteristicile structurale care au contribuit la aparitia de riscuri sistemice sunt prezente si azi (la trei ani dupa aparitia crizei mondiale – n.r.)”, se arata intr-un raport FMI, denumit „Modelarea unui nou sistem financiar”.

Institutia financiara internationala sustine, totodata, infiintarea unor fonduri de stabilizare pentru banci in scopul acoperirii costurilor combaterii unor viitoare crize.

FMI apreciaza ca organismele de supraveghere ar trebui sa emita rapoarte publice referitoare la activitatea lor si sa imparta informatii cu autoritatile locale de reglementare si structurile cu acelasi rol din strainatate.

Raportul se concentreaza, de asemenea, pe cooperarea din sectorul privat.

„Modelele de afaceri si practicile vor trebui armonizate”, mentioneaza FMI, care adauga ca directorii companiilor vor trebui trasi la raspundere in cazul asumarii de riscuri excesive.

Liderii G20 se vor reuni la Seoul in noiembrie pentru a analiza propuneri referitoare la reglemetarea sistemului financiar, inclusiv noi reguli internationale pentru capitalul bancilor elaborate de Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancara, cunoscute sub denumirea de Basel III.

FMI face apel la luarea de angajamente politice la cele mai inalte niveluri, in SUA, Europa si Asia, pentru dezvoltarea unor planuri de gestionare a situatiilor in care o banca sau institutie financiara transnationala a carei colaps ar putea ameninta sistemul financiar international are probleme. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here