FMI va discuta un nou acord cu Guvernul Romaniei pe 27 septembrie

0
1121
fmi-euro

Consiliul Director al Fondului Monetar International va discuta vineri, in 27 septembrie, scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane privind noul acord stand-by pe o perioada de doi ani, cu o valoare de circa 2 miliarde de euro, pe care Romania il va trata ca intelegere preventiva.

„Solicitam asadar aprobarea unui nou Acord Stand-By (ASB) pentru 24 de luni, cu o valoare totala de 1.751,34 milioane DST (aproximativ 2 miliarde Euro, 170 procente din cota), pe care intentionam sa il tratam ca preventiv. Noul program ASB va sustine programul nostru economic cuprizator pentru perioada 2013-2015 de mentinere a politicilor macroeconomice sanatoase si a stabilitatii sectorului financiar si de continuare a reformelor structurale intr-un context marcat de incertitudini externe semnificative”, se arata in scrisoarea de intentie transmisa FMI si aprobata saptamana trecuta de Guvern, potrivit Mediafax.

In premiera pentru relatia Romania – FMI, scrisoarea de intentie este semnata atat de ministrul Finantelor si guvernatorul BNR, cat si de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

Consiliul Director al FMI a avizat, la sfarsitul lunii iunie, cu trei derogari, ultimele evaluari ale acordului cu Romania. Acordul Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si incheiata in 2011.

Ultimul acord a fost parafat in primavara anului 2011, in continuarea acordului inceput in 2009, si trebuia sa fie finalizat in martie 2013. Board-ul FMI a aprobat in martie cererea autoritatilor romane de extindere cu trei luni a acordului, pana la sfarstul lunii iunie, astfel incat Guvernul sa aiba timp sa reduca arieratele si sa adopte masuri de imbunattire a managementului companiilor de stat.

Pana la reunirea board-ului FMI de vinerea viitoare, autoritatile romane s-au angajat sa indeplineasca mai multe conditii prealabile: aprobarea unei ordonante de guvern care sa cuprinda definitiile standard ale angajamentelor pentru sistemul de control al angajamentelor; aprobarea unei ordonante de guvern care sa defineasca criteriile de prioritizare pentru proiectele de investitii publice; aprobarea unei ordonante de guvern de largire a bazei de contributii sociale prin aplicarea unei taxe obligatorii (contributie de sanatate) asupra veniturilor din chirii obtinute de persoanele fizice, care sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2014; autorizarea actualului consiliu interimar, in cadrul unei Adunari Generale a Actionarilor Hidroelectrica, sa ia decizii in conformitate cu prevederile legii 31/1990, cautand in acelasi timp sa desemneze un consiliu profesionist in concordanta cu ordonanta privind guvernanta corporativa a intreprinderilor de stat; clarificarea tratamentului fiscal al titlurilor de valoare Romgaz tranzactionate pe bursele de valori din strainatate si adoptarea, daca este cazul, a bazei legale necesare.

Pana la finele anului, Guvernul trebuie sa indeplineasca mai multe criterii de referinta structurale:

inceperea publicarii rapoartelor lunare privind arieratele si masurile corective adoptate de autoritatile centrale si locale, pe unitati, cu frecventa trimestriala (finele septembrie);

elaborarea pachetului de baza in sanatate in cadrul anvelopei de cheltuieli existente ce va defini si sfera de cuprindere a sectorului privat in sistemul sanitar in viitor (finele septembrie);

elaborarea proiectiilor financiare pe termen mediu care sa identifice corect implicatiile fiscale ale proiectelor cu finantare UE, cuprinzand necesarul de cofinantare, corectiile financiare si cheltuielile neeligibile (mijlocul lunii octombrie);

aprobarea, prin memorandum de guvern, a unei liste de proiecte semnificative prioritare, pe baza criteriilor de prioritizare, care sa ajute la elaborarea bugetului pe anul 2014 (mijlocul lunii octombrie);

lansarea unei oferte publice initiale pentru 15% din actiunile detinute de stat la Romgaz (finele lunii noiembrie); numirea unui consiliu profesionist la Hidroelectrica in conformitate cu prevederile Ordonantei 109/2011;

aprobarea legislatiei privind obligatiunile garantate (finele lunii noiembrie);

punerea in functiune integrala a sistemului de control al angajamentelor, sustinut de modificarile legale si procedurale necesare si acoperirea cheltuielilor MFP si a inca cel putin unei alte unitati aditionale de la nivel central si de la nivel local (finele lunii decembrie).

Guvernul s-a angajat fata de FMI ca va vinde „majoritatea portofoliului” de companii din subordinea Ministerului Economiei, se arata in scrisoarea de intentie transmisa organizatiei financiare internationale.

Companiile energetice controlate de Ministerul Economiei au fost transferate in acest an din coordonarea ministrului Varujan Vosganian in cea a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, care conduce Departamentul pentru Energie

in urma transferului, Ministrul Economiei mai are participatii integrale, majoritare sau minoritare la companii precum Romarm, Oltchim, Plafar, Carfil, Metrom, UM Cugir, UM Mija, UM Sadu, Uzina Automecanica Moreni, Pirochim Victoria, Avioane Craiova, Romplumb, santierul Naval Mangalia, IAR Brasov, Romaero, santierul Naval 2 Mai.

Pe langa privatizari, Guvernul a promis de mai multe ori FMI si Comisiei Europene ca va lista la bursa pachete minoritare din Hidroelectrica (10%), Romgaz (10%), Transgaz (15%) si Nuclearelectrica (10%).

Nuclearelectrica deruleaza in perioada 9 – 20 septembrie o oferta prin care vrea sa atraga fonduri nete de 272,8 – 369,3 milioane lei (61,7 – 83,5 milioane euro). Compania de stat vrea sa vanda 25,3 milioane de actiuni noi, reprezentand 10% din capitalul social actual, la preturi cuprinse intre 11,2 lei/titlu si 15 lei/titlu.

Lansarea unei oferte publice initiale pentru pachetul majoritar de actiuni detinute de stat la Electrica, dupa majorarea de capital, este programata pentru mai 2014.

Pentru sfarsitul lunii iunie a anului viitor sunt prognozate lansari de oferte publice initiale pentru 15% din actiunile statului la Complexul Energetic Oltenia si Hidroelectrica.

Un pachet de 15% din actiunile statului la Transgaz Medias (TGN) a fost vandut pe bursa in luna aprilie, printr-o oferta secundara, conform acordului Guvernului cu FMI.

Premierul Victor Ponta a declarat marti in Parlament ca cere parlamentarilor acordul pentru ca Guvernul sa incheie cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana un nou acord de tip preventiv, cu o finantare de 4 miliarde euro aflata la dispozitie, aratand ca spera ca acesta sa fie ultimul acord incheiat de Romania cu FMI.

Pe langa suma disponibila de la FMI, intelegerea presupune o facilitate de 2 miliarde de euro de la Uniunea Europeana si un imprumut de 1 miliard de euro de la Banca Mondiala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here