Forintul si Leul- cele mai mari deprecieri fata de Euro

0
781

In primul semestru, monedele lumii s-au apreciat puternic fata de Euro; lideri : Yenul Japonez, Dolarul American si Dolarul Canadian. Monedele europene s-au apreciat la randul lor fata de Euro, mai putin Forintul, Leul si Zlotul Polonez, cel din urma avand o depreciere sustinuta cel putin partial de autoritati. Trecerea Romaniei la Euro nu poate fi definita in prezent.

«Leul s-a depreciat cu 6,63% in cel de-al doilea trimestru al anului in curs si a marcat o scadere de 2,93% fata de Euro in primele sase luni ale anului curent. Caderea Leului a fost depasita la nivelul primului semestru doar de Forint, care s-a depreciat cu 5,39% fata de moneda europeana. Deprecierea trebuie insa judecata in contextul in care monedele importante ale lumii au inregistrat aprecieri istorice fata de Euro : mai mult sau mai putin <<tinut sub control>> de catre Banca Nationala, Leul este oglinda performantelor extrem de slabe ale economiei romanesti in prima jumatate a anului curent”, a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, cea mai mare casa de brokeraj din Europa Centrala si de Est.
Leul a inceput in anul curent tranzactionarea pe pietele financiare cu o cotatie de 4,2258 Lei pentru 1 Euro, care, la sfarsitul primului trimestru a ajuns la 4,0815 Lei pentru 1 Euro, moneda nationala depreciindu-se ulterior, pana la nivelul de 4,3523 Lei pentru 1 Euro, cu care a incheiat ziua de 30 iunie. Deprecierea Leului a fost insa intrecuta de Forintul maghiar, care a scazut fata de Euro de la nivelul de 270.1400 inregistrat la inceputul anului la 284.7100 la sfarsitul semestrului intai, marcand o depreciere de peste 5%. Zlotul polonez s-a depreciat cu doar 0,87% in primele sase luni ale anului, desi in cel de-al doilea trimestru a marcat o scadere de 7,52%, sustinuta cel putin partial de autoritati care au considerat ca moneda era prea puternica si au actionat in sensul deprecierii acesteia pentru a incuraja exporturile. Ungaria si Romania au avut, de altfel, performante economice extrem de slabe comparativ cu alte tari membre UE care nu fac parte din Zona Euro. Polonia a evitat recesiunea in 2009, a Inregistrat o crestere economica de 0,5% in primul trimestru al anului 2010 si a revizuit in crestere estimarile privind avansul PIB-ului in 2011, respectiv la 4,6%. Cehia a inregistrat la randul sau o crestere economica de 1,1% in primul trimestru al anului in curs, iar productia sa industriala a atins in luna mai maximul ultimelor 30 de luni. De altfel, Coroana ceha s-a apreciat fata de Euro cu 2,45% in primul semestru al anului curent.
« Deprecierea Leului si a Forintului fata de Euro este cu atat mai semnificativa cu cat in primul semestru Euro s-a depreciat istoric fata de monedele importante ale lumii, de exemplu cu 18,65% fata de Yenul Japonez, cu 14,46% fata de Dolarul American si cu 13,55% fata de Dolarul Canadian », arata analistii X-Trade Brokers.
In plus, efectele majorarii TVA si ale celorlalte masuri de austeritate recent adoptate de autoritatile de la Bucuresti nu pot fi estimate in prezent, apreciaza analistii X-Trade Brokers. «tinta este reducerea deficitului bugetar, dar este foarte greu ca macar acest obiectivul sa fie atins, plus ca efectele vor fi negative si complexe pe termen mediu si lung, atat in planul inflatiei- care va creste mai mult decat semnificativ, cat si in ceea ce priveste investitiile, dezvoltarea economica, volatilitatea monedei nationale etc. Iar cercul vicios este mai mare : pana la stabilizarea relativa a situatiei, cand se vor putea estima parametrii esentiali, Romania nu isi poate stabili obiective economice sau financiare si deci, nici masurile viabile ce trebuie luate in consecinta. Ca urmare, nici in ceea ce priveste trecerea la moneda europeana nu poate fi conceput nici un plan in prezent, atat timp cat datele problemei sunt destabilizate : nu se poate vorbi de vreun orizont in acest sens», a aratat Victor Safta.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002, cu filiale in multe tari europene (Cehia, Slovacia, Spania, Italia, Germania, Romania, Rusia etc), precum si in Asia (China si India), fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport contracte tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice).
XTB detine platforme on-line de exceptie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent  la conturile de investitii, iar echipele locale ofera gratuit cea mai competenta consultanta de profil.
La nivel european, X- Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 50 miliarde Euro.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, CNVM. Obiectivele locale de business prevad atingerea unui volum de tranzactii de minim 800 milioane Euro pe luna pana la sfarsitul anului in curs. 
Pentru mai multe informatii va invitam sa vizitati www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here