Cooperarea economică și comercială româno-slovacă, prezent și perspective, în dezbatere la
Forumul de Afaceri organizat la sediul CCIB
„Cred ca relațiile economice dintre țările noastre pot cunoaște o dezvoltare semnificativă prin concentrarea asupra cooperarii în domeniul industrial, inclusiv prin implicarea în proiecte pe terțe piețe. Competențele și recunoașterea de care și noi, și dumneavoastră ne bucurăm pe plan internațional, precum și o anumită complementaritate a economiilor noastre sunt argumente în sprijinul acestei idei. Putem avea în vedere abordarea, în această formulă, a unor proiecte în țări din Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est și Africa de Nord”, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Muncipiului București (CCIB), în deschiderea Forumul de Afaceri România-Republica Slovacia, care a avut loc în Aula Carol I a Palatului CCIB.
Sesiunea oficială a evenimentului, organizat de Camera bucureșteană și Camera Regională Bratislava a Camerei de Comerț și Industrie a Slovaciei (Bratislava CCIS), a fost onorată de prezența: ambasadorului extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Slovace în România, E.S. Karol Mistrík, a secretarul de stat în Ministerul Economiei, Ion Radu, a președintelui Bratislava CCIS, ing. Igor Junas și consilierului în Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, Ștefan Porojan.
Principalele obiective ale evenimentului au vizat dezvoltarea relaţiilor comerciale bilaterale şi identificarea de oportunităţi de afaceri cu firmele slovace Kerametal Co. Ltd. Bratislava (produse refractare și materii prime pentru producerea acestora, vehicule blindate/auxiliare, simulatoare pentru autovehicule și aviație, spitale de campanie, echipamente și sisteme opto-electronice, servicii de consultanță în domeniul gazului natural), Metron Co. Ltd Bratislava (sisteme speciale optice și opto-electrice, service și reparații echipamente cu laser, metrologie) și Triton Ltd. (sisteme de parcare și control a parcării prin internet fără tichete, folosite cu succes în: centre de afaceri, centre comerciale, parcuri de distracție, stadioane, săli polivalente, parcări stradale, hoteluri etc.).
„Schimburile comerciale bilaterale se cifrează la 3,2 mld. euro. E important să ne uităm la cifre, dar și mai important este să privim dincolo de ele, să identificăm modalități concrete de a obține rezultate bune printr-o cooperare strânsă”, a apreciat E.S. Karol Mistrík, subliniind susținerea pentru firmele slovace care vor să dezvolte afaceri în România sau care vor să exporte în țara noastră.
Cu acest prilej, secretarul de stat Ion Radu a transmis un mesaj din partea conducerii Ministerului Economiei delegației din Slovacia și celorlalți participanți, exprimându-și convingerea că acest eveniment va conduce la identificarea unor proiecte viabile pentru oamenii de afaceri din cele două țări.
„Mulțumim CCIB pentru oportunitatea de a ne prezenta potențialul în fața comunității de afaceri bucureștene. De altfel, rolul nostru, al camerelor de comerț, este acela de a deschide piețele, de a sprijini îndeosebi firmele mici și mijlocii să-și internaționalizeze afacerile”, a declarat președintele Bratislava CCIS.
La rândul său, consilierului în Departamentul de Comerț Exterior, Ștefan Porojan, a vorbit celor prezenți despre oportunitățile oferite de mediul de afaceri și investițional din România, sprijinul acordat de MMACA pentru internaționalizarea afacerilor companiilor românești, dar și despre stadiul actual și perspectivele dezvoltării schimburilor comerciale bilaterale.
Cu acest prilej, a avut loc semnarea Memorandumului de Înțelegere privind colaborarea între CCIB și Bratislava CCIS, prin președinții acestor organizații, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, și respectiv, ing. Igor Junas.
Sesiunea oficială a fost urmată de un consistent program de întâlniri B2B, în care oaspeţii şi-au prezentat activitatea, punctând interesul de a colabora cu parteneri din ţara noastră şi au intrat în dialog cu reprezentanţii firmelor româneşti care au răspuns invitaţiei de participare la forum.
Evenimentul s-a desfăşurat în marja misiunii economice, organizată de Bratislava CCIS, care se va afla în România în perioada 27 martie – 29 martie a.c.
Informații de background
La sfârșitul anului 2018, valoarea schimburilor comerciale româno-slovace a fost de 3.170 milioane euro (+10,8% față de 2017), din care exporturi românești 1.270 milioane euro (+18,9% față de 2017) şi importuri din Slovacia în valoare de 1.899 milioane euro (+6,4% comparativ cu anul precedent). La 31 decembrie 2018, conform datelor statistice ONRC, în România erau înregistrate 714 companii cu capital slovac, cu un capital total investit direct de 38,3 milioane euro.
Biroul de Presă al CCIB