Fotografii rare ale lui Eminescu și Alecsandri și princepsuri celebre semnate de Blaga, Sadoveanu, Călinescu, în licitație la București

0
563

La Palatul Cesianu-Racoviță s-a deschis o bibliotecă de colecție, care reunește cele mai rare cărți, ediții princeps sau volume de lux ce poartă semnătura olografă a unor autori celebri, alături de fotografii de epocă semnate sau cu dedicații, fiind scoase la licitație peste o săptămână.

Ultima fotografie cunoscută a poetului național Mihai Eminescu, realizată după clișeul lui Jean Bielig, la Botoșani, este scoasă la licitație pentru prețul de pornire de 900 de euro. Piesa a fost făcută cu doi ani înaintea morții poetului, la insistențele surorii sale Aglaia, venită de la Cernăuți la Botoșani, unde se afla și Eminescu, bolnav, în casa celeilalte surori, Henrietta, care îi purta de grijă. Fotografia convenea imaginarului unei epoci în care Eminescu era considerat filozoful romantic exemplar, dispărut în nebunie și mizerie, arătându-se cu o figură stinsă, obosită, de bolnav incurabil. Fotografia poartă pe verso o însemnare olografă redactată cu cerneală roșie, probabil scrisă de criticul literar Șerban Cioculescu, care reconstituie istoria fotografiei. Acest exemplar unic aduce în prim plan nu doar valoarea literară a piesei, ci și perspectiva criticului de elită asupra acestui clasic al literaturii române. De la poetul național Mihai Eminescu ne-au rămas doar patru fotografii autentice și recunoscute de specialiști (cele realizate de fotografii Jan Tomás la Praga în 1869, Franz Duschek la București în 1878, Nestor Heck la Iași în 1884 și Jean Bielig la Botoșani în 1887-1888). Anul trecut, un foarte rar exemplar al acestei fotografii Mihai Eminescu, realizate după clișeul lui Jean Bielig, a fost adjudecată la Casa Artmark pentru 6.000 de euro.

O altă fotografie rarisimă ce se va scoate la licitație pe 5 iulie este cea a poetului Vasile Alecsandri, captată de cel mai important fotograf al Iașiului, Nestor Heck, purtând semnătura și dedicația poetului. Exemplarul a fost realizat în jurul anului 1880, purtând în partea inferioară o dedicație olografă a poetului către o familie de prieteni francezi. Raritatea extremă are prețul de pornire de 700 de euro și provine din colecția criticului literar Șerban Cioculescu, iar semnătura și dedicația lui Vasile Alecsandri oferă piesei un caracter unic. Din aceeași colecție Șerban Cioculescu provine și fotografia originală a scriitorului și dramaturgului Eugen Ionescu, care este scoasă la licitație pentru prețul de pornire de 150 de euro. Piesa a fost realizată la Paris în 1968 și este însoțită pe verso de o dedicație olografă a lui Eugen Ionescu către celebrul critic literar.

În cadrul Licitației de Cărți Importante, inclusiv o selecție din colecția criticului literar Șerban Cioculescu vor fi scoase la vânzare și o serie de volume ediții princeps de epocă cu semnătura unor scriitori celebri. „Hanul Ancuței”, cu semnătura olografă a lui Mihail Sadoveanu, va fi scoasă la licitație pentru prețul de pornire de 100 de euro. Ediția princeps cuprinde numeroase intervenții pe text făcute de criticul literar Șerban Cioculescu, o fișă de lucru a sa și câteva amintiri scrise pe ultima filă a cărții publicate în 1928. De la același autor și din aceeași colecție provine și ediția princeps a romanului „Baltagul”, care are în licitație prețul de pornire de doar 75 de euro. „Bietul Ioanide” de George Călinescu, cu ex-libris, are prețul de pornire de 100 de euro. Volumul este însoțit de un desen și dedicația autorului către Șerban Cioculescu.

Între cele aproape 300 de piese de colecție, bibliofilii au acces la exemplarul de lux nr. 23/26 a romanului „Patul lui Procust” de Camil Petrescu. Volumul ediție limitată are prețul de pornire de 150 de euro și prezintă dedicația autorului către Șerban Cioculescu, din a cărui colecție provine. Începând cu 200 de euro va fi scoasă la licitație o altă raritate, „Trilogia cunoașterii” de Lucian Blaga, care provine din colecția Vania Gherghinescu. Ediția princeps poartă semnătura olografă și dedicația autorului: „Unicul exemplar, unicei Domnițe”.

Printre raritățile deosebite se numără și ediția princeps „Poesii” de Mihai Eminescu. Piesa de colecție are prețul de pornire de 800 de euro și face parte din celebra ediție, prima din punct de vedere cronologic, a operei poetului național, îngrijită de Titu Maiorescu, liderul Junimii al cărui membru era Eminescu. Titu Maiorescu a salvat manuscrisele împrăștiate ale poetului și a publicat la editura Socec din București această ediție care deschidea lungul drum al receptării critice a operei eminesciene. Criticul literar Șerban Cioculescu a achiziționat exemplarul și l-a introdus în colecția sa bibliofilă iar pe ultima filă albă de la sfârșit a redactat o mărturie olografă, datată și semnată, referitoare la volum. Exemplarul conține portretul lui Eminescu realizat sub forma unei heliogravuri și prefața publicată de Titu Maiorescu.

Licitația de Cărți Importante, inclusiv o selecție din colecția criticului literar Șerban Cioculescu” va avea loc miercuri, 5 iulie, ora 19:00, iar până atunci sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviță, putând fi admirate și răsfoite în regim gratuit, de luni până duminică între 10:00-20:00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here