Franks: Aprobarea unui nou acord de catre FMI ar ieftini finantarea pe piata privata

0
841
fmi-franks

fmi-franksAprobarea de catre consiliul FMI a unui nou acord poate facilita finantarea pe piata privata, chiar daca Romania nu utilizeaza fondurile disponibile, intrucat arata investitorilor ca statul este pe calea cea buna, a declarat seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks.

 

„Romania va decide daca vrea sau nu un nou acord cu FMI. Noi nu vom impune un acord.  Ar trebui sa-l intrebati pe presedintele Basescu ce crede. in multe cazuri, statele cred ca a avea aprobarea din partea FMI, a trece prin revizuiri din partea expertilor, arata ca sunt pe calea buna si se fac schimbarile cerute”, a spus Franks in emisiunea „Dupa 20 de ani”, difuzata duminica de ProTV.

El a explicat ca obtinerea unei aprobari din partea consiliului FMI poate facilita finantarea pe piata privata, pentru ca multe banci de investitii si investitori in obligatiuni analizeaza si observa ca acordul cu FMI este pe drumul cel bun si „spun da pentru o anumita tara”.

„Chiar daca nu utilizati banii FMI pentru finantarea deficitului, imprumuturile pot fi mai ieftine daca ai un program cu FMI, (…) care spune investitorilor ca FMI este acolo”, a continuat Franks.

El a precizat ca pentru Romania, al carui acord cu FMI se va incheia anul viitor, exista doua optiuni: linia de credit flexibila sau un acord stand-by precautionary.

Oficialul FMI a aratat ca linia de credit flexibila este un instrument dezvoltat recent de institutie pentru statele ale caror politici sunt in stare buna, dar care ar putea fi expuse la socuri.

„Primele state care au utilizat aceasta facilitate au fost Polonia, Mexic si Columbia, state care erau intr-o stare economica relativ stabila inainte de criza, dar se temeau ca socurile le-ar putea afecta si ar putea avea nevoie pe neasteptate sa atraga fonduri. Deci erau eligibile si nu au utilizat-o. Ca Romania sa se califice trebuie sa aiba pana anul viitor politici evaluate ca sustenabile si in stare buna”, a spus Franks, mentionand ca Polonia si Mexic negociaza in prezent reinnoirea acestei facilitati.

In ceea ce priveste acordul stand-by, oficialul FMI a aratat ca acesta ar fi relativ similar cu cel actual, implicand un angajament al institutiei privind disponibilitatea fondurilor, dar nu si obligatia Guvernului de a trage banii.

„Consiliul FMI va decide ca poate sa dea bani, dar Guverul va spune „multumim foarte mult, dar ii vom lasa la Washington, in caz ca vom avea nevoie”, a incheiat Franks.

Romania a incheiat in primavara anului trecut un acord cu FMI pe doi ani, pentru o finantare de circa 13 miliarde euro. Transele a treia si a patra din acord, in valoare cumulata de 2,45 miliarde de euro, au intrat in acest an in contul Bancii Nationale a Romaniei si cel al Trezoreriei statului.

Presedintele Traian Basescu a declarat, cu ocazia vizitei in Romania a directorului general al Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, de la finele lunii martie, ca atunci cand actualul acord se va incheia, cel mai probabil Guvernul va solicita un nou acord stand-by de asistenta sau o linie de credit flexibila.

Un acord de tip „precautionary stand-by” difera de un aranjament de tip „stand-by” pentru ca nu necesita utilizarea sumelor de bani prevazute in acord decat in cazuri de urgenta, desi stabileste pentru tara semnatara angajamente economice similare. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here