Franks: Este putin probabil ca o banca din Romania sa cada

0
790
fmi-sigla

fmi-siglaSeful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, spune, in exclusivitate pentru Mediafax, ca este putin probabil ca o banca din Romania sa cada, aratand ca desi unele institutii de credit au transferat bani in afara tarii,

altele au adus capital, astfel ca in ansamblu pozitia sistemului bancar ramane una echilibrata.intrebat daca acordul cu institutiile internationale este suficient pentru situatia in care o banca din Romania ar da faliment, Franks a afirmat ca un astfel de scenariu este putin probabil, iar daca totusi s-ar intampla, suma disponibila din acord ar putea creste in foarte scurt timp.

„Exista riscuri (…) dar nu, scenariul pe care l-ai descris nu are o probabilitate mare. Daca ne-am afla intr-o problema severa, este posibil sa extindem valoarea aranjamentului stand-by intr-o perioada foarte scurta de timp, cu aprobarea boardului. Acest lucru a mai fost facut si in alte tari”, a declarat Franks pentru MEDIAFAX. in ceea ce priveste riscul ca bancile straine sa-si retraga finantarile din Romania in perioada urmatoare, oficialul FMI a aratat ca, intr-adevar, unele banci au redus expunerile pe Romania, insa altele au majorat-o, astfel ca impactul a fost relativ neutru.

Seful Supravegherii de la BNR, Nicolae Cinteza declara la randul sau in urma cu aproape doua saptamani ca sistemul bancar este stabil si, cel putin in 2012, nu va exista o situatie care sa necesite crearea unei banci-punte.

FMI a aprobat luni, al treilea raport de evaluare a implementarii programului economic si fiscal convenit in cadrul acordului cu Romania si a pus la dispozitia Romaniei o noua transa, echivalenta cu 430 milioane Drepturi Speciale de Tragere (507 milioane euro). Suma totala disponibila pentru Romania a urcat, astfel, la 1,35 miliarde Drepturi Special de Tragere (echivalentul a 1,6 miliarde euro).

in luna martie a acestui an, autoritatile de la Bucuresti au decis sa prelungeasca intelegerea cu FMI printr-un acord de tip preventiv in valoare de circa 3,5 miliarde de euro. Acordul cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here