BNR nu trebuie sa inaspreasca politica monetara dupa majorarea TVA de la 19 la 24%, intrucat efectele vor fi temporare si se vor disipa in a doua parte a anului 2011, dar banca centrala trebuie sa ramana „vigilenta”, a spus seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks.
„Cresterea TVA va avea un efect temporar asupra inflatiei, dar ne asteptam ca aceste efecte sa se disipeze in a doua parte a anului 2011. Nu cred ca politica monetara necesita o inasprire din cauza majorarii TVA. BNR trebuie sa ramana vigilenta asurpa efectelor de runda a doua”, a spus Franks.
El a aratat ca in conditii de recesiune, efectele de runda a doua din cresterea unei taxe precum TVA se propaga intr-o mai mica masura.
„Anticipam ca inflatia va atinge un maxim in urmatoarele luni, dar ca vom vedea o decelerare a inflatiei pana la 3% la finele anului viitor”, a spus Franks.
El a aratat ca efectele majorarii TVA se vor manifesta o singura data, analizele indicand faptul ca inflatia se va incadra in tinta BNR in 2011.
„Trebuie sa subliniez ca nu ne asteptam la efecte de runda a doua in prezent”, a precizat Franks.
Guvernul a decis la finele lunii iunie sa creasca TVA de la 19% la 24%, dupa ce Curtea Constitutionala a stopat taierea pensiilor cu 15%.
Imediat, in sedinta din 30 iunie, CA al BNR a stopat scaderea dobanzii de politica monetara, anuntand totodata trecerea la o gestionare „ferma” a lichiditatii din sistemul bancar.
La inceputul lunii iulie, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat ca rata inflatiei se va plasa in jurul valorii de 8% potrivit ultimelor evaluari. Totodata, Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea tintei de inflatie pentru acest an stabilita in acordul stand-by incheiat cu Romania, de la 3,5% la 7,9%, dupa cresterea TVA de la 19% la 24%.
Tinta de inflatie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual. (Mediafax)