Franks: Un nou acord cu FMI va include noi conditii de reforma. Romania nu mai este "elevul mediocru"

0
728
sigla-fmi

sigla-fmiUn nou acord cu Fondul Monetar International (FMI) va include conditii pentru noi reforme structurale privind forta de munca, infrastructura si investitiile, a declarat seful misiunii Fondului in Romania, Jeffrey Franks, adaugand ca Romania nu mai este considerata „un elev mediocru”.

 

Autoritatile romane si-au exprimat interesul pentru incheierea unui acord preventiv cu Fondul dupa incheierea actualului pachet de finantare in aprilie. in cazul unui acord preventiv, statul poate accesa fonduri in cazul unor probleme neprevazute.

„Este clar ca statul nu a fost complet restructurat. Exista sectoare ale economiei pe care Romania trebuie inca sa le reformeze pentru a atinge nivelul de flexibilitate si productivitate de care are nevoie”, a spus Franks, intr-un interviu acordat Bloomberg.

Board-ul FMI se va intalni la inceputul lunii ianuarie pentru a evalua progresele Romaniei.

„O intarziere de o saptamana sau doua nu ar avea un impact semnificativ asupra noului aranjament. Intentionam, in continuare, sa ne intoarcem pentru a negocia un acord in prelungirea celui existent, in ideea ca noua intelegere ar putea intra in vigoare din aprilie „, a spus el.

Romania si-a schimbat imaginea de „elev mediocru” dupa ce Guvernul a supravietuit voturilor de neincredere si protestelor pentru a respecta cererile FMI privind reducerea cheltuielilor si a numarului de angajati, aspus Franks.

Acordul in vigoare cu FMI, in valoare de 13 miliarde de euro, parte a unui pachet de finantare de 20 de miliarde de euro de la UE si alti creditori internationali, se incheie in luna aprilie si ar putea fi urmat de un acord preventiv. Actualul acord ar fi al doilea pe care Romania reuseste sa-l finalizeze si al optulea cu Fondul de la caderea comunismului in 1989.

„Romania avea o reputatie de a fi un elev destul de mediocru in privinta finalizarii reformelor, iar acest program a schimbat aceasta imagine. Este vazuta acum ca o tara care a facut eforturi enorme in pofida unei situatii dificile pentru a incheia reforme dificile, dar necesare”, a adaugat Franks.

Economia Romaniei va inregistra o contractie de 1,9% in acest an, potrivit prognozelor, in timp ce restul Europei iese din criza, alimentand astfel criticile potrivit carora respectarea cererilor stricte ale FMI si UE mentine tara in recesiune, noteaza Bloomberg.

PNL si PSD au depus miercuri la presedintii celor doua Camere o motiune de cenzura in privinta legii care majoreaza salariile din sectorul public cu 15% anul urmator. Premierul Emil Boc a cerut Parlamentului sa renunte la dezbateri si sa adopte legea intr-un interval de trei zile pentru a debloca urmatoarea transa a imprumutului de la FMI. Executivul se bazeaza pe incasarea, in total, a 2,4 miliarde de euro pana in martie.

Legea pensiilor, adoptata de Parlament la 7 decembrie si promulgata de presedinte miercuri, este un alt pas pozitiv, a spus seful misiunii FMI. Guvernul a majorat TVA de la 19% la 24%, a redus salariile din sectorul public cu 25% si personalul angajat la stat, pentru a cobori deficitul bugetar la 6,8% anul acesta si la 4,4% anul urmator.

Totodata, statele din Europa de Est, inclusiv Romania, au evitat extinderea crizei datoriilor suverane din zona euro, care a cauzat cresterea costurilor de asigurare a datoriilor Portugaliei, Spaniei si Italiei a niveluri record, a declarat Franks. Temerile ca regiunea ar putea fi afectata persista inca, a avertizat reprezentantul Fondului.

„Ne uitam mereu la posibile efecte ale contagiunii. Pana acum, tarile din Europa de Est au fost afectate intr-o masura relativ scazuta de problemele din alte state ale Uniunii Europene, dar aceasta situatie nu va fi obligatoriu valabila in viitor, astfel ca trebuie sa ramanem vigilenti”, a afirmat el.

Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro. Romania a primit pana acum transe in valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond si de 3,65 miliarde euro de CE. (Mediafax)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here