Franta anunta ca a iesit din era austeritatii

0
1072
paris-franta-turnul-eiffel

Ministrul francez de Finante Pierre Moscovici a declarat sfarsitul erei austeritatii, dupa ce omologul sau german a oferit flexibilitate in problema reducerii deficitului bugetar.

„Asistam la sfarsitul dogmei austeritatii, ca instrument unic de combatere a crizei datoriilor suverane in zona euro. Am pledat de un an pentru o strategie de crestere. Austeritatea singura impiedica cresterea”, a afirmat Moscovici la postul de radio Europe 1, relateaza Bloomberg.

Parlamentarii germani nu sunt insa de acordul cu prelungirea cu doi ani, pana in 2015, a termenului pana la care Franta trebuie sa isi reduca deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB prevazut in legislatia Uniunii Europene, anunta Mediafax.

„Am aratat clar guvernului, cancelarului si ministrului de Finante ca in cazul Frantei o amanare cu un an, pana in 2014, este limita absoluta pentru noi. Franta trebuie sa arate ca vrea sa faca reforme structurale”, a declarat Norbert Barthle, purtator de cuvant al Uniunii Crestin Democrate in probleme de politica bugetara.

Cancelarul german Angela Merkel este in campanie electorala pentru un al treilea mandat, astfel ca activitatile politice europene sunt in stagnare, iar presedintele BCE Mario Draghi este pe cale sa preia initiativa. in aceste conditii, exista riscul ca politicienii sa dea inapoi in privinta masurilor de stimulare a competitivitatii si de revenire la crestere economica.

„Pietele vor accepta atenuarea austeritatii, atata timp cat guvernele se vor concentra in continuare pe reformele structurale”, a delcarat Joachim Fels, director la Morgan Stanley in Londra.

Impactul austeritatii a fost scos in evidenta saptamana trecuta de nivelul record al somajului.

Potrivit estimarilor Comisiei Europene, somajul mediu din zona euro, in prezent de 12,1%, se va mentine peste 12% si anul viitor.

Declaratia lui Moscovici arata ca Franta va evita sanctiunile pentru ratarea tintei deficitului bugetar in 2012 si incapacitatea de a aduce indicatorul la nivelul de 3% din PIB in acest an.

Comisia Europeana anticipeaza pentru Franta un deficit bugetar de 3,9% din PIB in acest an si de 4,2% in 2014.

Schaeuble a declarat publicatiei Bild am Sonntag ca exista o anumita flexibilitate de a acorda mai mult timp Frantei si Spaniei pentru reducerea deficitului bugetar.

El a aratat ca Executivul UE va face propuneri concrete in acest sens, pana la sfarsitul lunii mai, care vor fi discutate si decise de ministrii de finante din zona euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here