Tarile central si de est-europene reusesc sa faca fata crizei economice fara a fi erodate institutiile democratice fundamentale, desi multe state au economii vulnerabile la coruptie, riscand, inclusiv Romania, sa se confrunte cu probleme daca criza economica va continua, constata Freedom House.
Protestele care au afectat Rusia dupa scrutinul parlamentar „marcat de fraude” din decembrie 2011 „au reamintit ca niciun regim autoritarist, oricat de sofisticate ar fi metodele sale, nu este imun la solicitarile pentru schimbare”, observa organizatia Freedom House in raportul privind libertatile democratice pe anul 2011.
„Rusia nu este in niciun caz singura din punctul de vedere al vulnerabilitatii la nemultumirea generala fata de regimurile autoritariste. La 20 de ani de la destramarea URSS, majoritatea statelor din zona Europa-Asia inca sunt conduse de regimuri autocratice intr-o forma sau alta. Daca inainte de 2011 fenomenul presedintelui pe viata era asociat cu regiunea Orientului Mijlociu, acum se aplica in principal liderilor din fostul spatiu sovietic”, precizeaza Freedom House. „Tentatiile autoritariste reprezinta amenintari chiar si in statele cu istorii recente in domeniul democratiei. Astfel, Ucraina a suferit un declin major din cauza actiunilor presedintelui Viktor Ianukovici de zdrobire a opozitiei politice prin o multitudine de tactici antidemocratice, inclusiv prin condamnarea fostului premier Iulia Timosenko. si alte tari care au avut revolutii colorate se confrunta cu probleme. Kirgizstanul, care in 2010 s-a confruntat cu o revolta impotriva presedintelui autoritarist, a organizat alegeri generale considerate relativ corecte. Cu toate acestea, raman clivaje profunde intre majoritatea kirgiza si minoritatea uzbeka si au fost inregistrate doar mici progrese pentru aducerea in fata justitiei a celor responsabili de protestele antiuzbece din 2010. in Georgia, presedintele Mihail Saakasvili este criticat in continuare pentru eforturile de marginalizare a potentialilor lideri ai opozitiei”, explica Freedom House.
„In Azerbaidjan, regimul Ilham Aliev a recurs la forta pentru reprimarea demonstratiilor, activistii opozitiei au fost incarcerati, presa internationala a fost neutralizata, iar aparatul de stat a fost utilizat pentru evacuarea din case a cetatenilor, in cadrul unor proiecte imobiliare grandioase. (…). in Belarus, regimul Aleksandr Lukasenko a arestat numerosi lideri ai opozitiei, adoptand o serie de masuri politice bizare (…) pentru reprimarea actiunilor publice de nemultumire”, precizeaza raportul. „In contract, pentru cea mai mare parte a Europei Centrale si de Est si a tarilor baltice, anul 2011 se remarca prin abilitatea tarilor de a face fata crizei economice fara a fi erodate institutiile democratice fundamentale. In acelasi timp, numeroase tari central si est-europene raman vulnerabile din cauza starii economice precare, din cauza combinarii intereselor politice si de afaceri si din cauza coruptiei. Letonia, Bulgaria, Romania si Balcanii de Vest risca sa se confrunte cu probleme daca criza economica din Europa persista”, atrage atentia Freedom House, subliniind ca Ungaria ar putea avea cele mai mari probleme din zona Europei Centrale, din cauza Constitutiei controversate adoptate de Guvernul condus de Viktor Orban.
Revoltele inregistrate in tarile arabe in ultimul an constituie cea mai semnificativa provocare la adresa regimurilor autoritariste dupa inlaturarea regimurilor comuniste de tip sovietic. „intr-o regiune care parea imuna la schimbarile democratice, coalitii de activisti reformisti si cetateni obisnuiti au reusit sa inlature dictatori care se aflau la putere de zeci de ani. in unele cazuri, protestele si revoltele au fost urmate de inceperea implementarii unor sisteme democratice. La sfarsitul anului 2011, doua state cu istorii in fraudarea alegerilor – Tunisia si Egipt – au organizat alegeri catalogate competitive si credibile, iar libertatea de exprimare a inceput sa se raspandeasca in tarile din Orientul Mijlociu”, constata Freedom House.
„Din nefericire, castigurile obtinute in Tunisia si, intr-o masura mai mica, in Egipt si Libia, au fost umbrite de alte tendinte dubioase din regiune. intr-adevar, inlaturarea autocratilor din aceste tari a provocat reactii violente in multe alte state, cel mai notabil in Siria, unde pana la sfarsitul anului dictatura Bashar al-Assad omorase peste 5.000 de persoane in actiunile de reprimare a protestelor antiguvernamentale. Actiuni de reprimare similare, de o amploare mai mica, au avut loc in Bahrain si Yemen”, subliniaza Freedom House. (Mediafax)