Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca este posibil ca parlamentari din toate partidele sa voteze o eventuala suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu.
El a adaugat ca, daca se va ajunge la o consultare populara, „indiferent de analizele foarte juridice si tinand cont de psihoza generala a oamenilor”, presedintele va fi demis.
Frunda a sustinut ca ar fi intelept ca seful statului sa retrimita Legea privind sistemul unitar de pensii publice Parlamentului pentru reexaminare si pentru un nou vot final.
„Nu poti sa ceri aplicarea ferma si onesta a unei legi care e susceptibila ca nu a fost adoptata in conditii legale”, a apreciat senatorul UDMR.
Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca social-democratii vor declansa procedura de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, daca va promulga Legea pensiilor.
Ponta: incepem procedura de suspendare a presedintelui Basescu, daca promulga Legea pensiilor
Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca social-democratii vor declansa procedura de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, daca va promulga Legea pensiilor.
Victor Ponta a declarat ca, in momentul in care Traian Basescu va promulga legea privind sistemul unitar de pensii publice, PSD va declansa procedura de suspendare a acestuia din functia de sef al statului, intrucat in acest moment vor fi intrunite toate conditiile pentru o asemenea actiune.
Liderul PSD a sustinut ca, prin promulgarea acestui act normativ, presedintele Basescu va legitima frauda care s-a produs in Parlament.
El a facut apel la toate grupurile parlamentare, inclusiv la cele din actul guvernamental, sa sprijine un astfel de demers al social-democratilor.
„Daca Traian Basescu va promulga legea pensiilor adoptata prin frauda de Roberta Anastase la cererea sa personala, voi solicita conducerii PSD, de asemenea colegilor de la PNL, PC, celor de la UDMR si minoritatilor sa fie de acord, vom incepe procedura de suspendare din functie a presedintelui si vom solicita tuturor grupurilor sa voteze”, a spus Ponta.
El a argumentat ca prin eventuala promulgare a legii pensiilor in forma adoptata de Camera Deputatilor, considerata „frauduloasa” de PSD, Traian Basescu ar incalca art. 80 alin (2) din Constitutie.
Prevederea invocata de Ponta precizeaza ca „presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice”, iar „in acest scop, presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate”.
Ponta a apreciat ca exista toate temeiurile constitutionale pentru declansarea procedurii de suspendare din functie a presedintelui.
„Sunt convins ca de data asta populatia Romaniei va vota pentru ca Traian Basescu, un pericol pentru tara noastra si viitorul nostru, sa nu mai fie in functia pe care in mod fraudulos o ocupa in acest moment. in ziua in care acesta promulga legea pensiilor adoptata in mod fraudulos, in ziua aceea vom introduce cererea de suspendare din functie”, a mai afirmat el.
Articulul 95 din Constitutie prevede ca, „in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa”.
„Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta presedintelui”, mai prevede legea fundamentala, mentionand ca, „daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea presedintelui”.
Presedintele Traian Basescu a fost suspendat din functie in 2007, insa decizia Parlamentului nu a fost confirmata de referendumul pentru demiterea presedintelui. Prezenta la urne la referendumul pentru demiterea presedintelui, din mai 2007, a fost de 44,45%, adica 8.135.272 din totalul celor 18.301.309 persoane inscrise in listele electorale.
Din totalul celor care s-au prezentat la vot, 74,48%, adica 6.059.315 persoane, au votat impotriva demiterii presedintelui, iar 24,75%, adica 2.013.099 persoane, au optat pentru demiterea lui Traian Basescu. S-au inregistrat 62.858 (0,77%) voturi nule.(Mediafax)