Functionarii publici vor intra in greva pe termen nelimitat

0
668
proteste

protesteFunctionarii publici vor declansa greva generala pe termen nelimitat din 27 septembrie, a anuntat, marti, liderul Sindicatului National al Functionarilor Publici, Sebastian Oprescu, apreciind ca „functionarul public este flamamd si indarorat”.

 El a declarat, intr-o conferinta de presa, ca aproximativ 34.000 de functionari publici afiliati la Sindicatul National al Functionarilor Publici vor intra in greva generala pe termen nelimitat, din 27 septembrie, cerand revenirea la salariul avut inainte de diminuarea cu 25%, stoparea disponibilizarilor si protectia juridica a functionarilor publici.

Presedintele SNFP a spus ca este posibil ca Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie sa se solidarizeze cu greva generala a SNFP.

„Daca vom reusi sa corelam actiunile sindicale si cu alte federatii, putem devansa data grevei generale in 22 septembrie, atunci cand va fi un mare miting in Capitala, dar noi nu vom mai participa la pichetari si mitinguri pentru ca nu am rezolvat nimic cu aceste proteste”, a afirmat Sebastian Oprescu.

Potrivit acestuia, odata cu declansarea grevei generale va fi blocata activitatea in 350 de institutii publice din administratia publica centrala si locala, precum Garda Financiara, Inspectia Muncii, Protectia Consumatorilor, CNSAS, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Economiei, Ministerul Transporturilor, Garda Nationala de Mediu.

Liderul Sindicatului National al Functionarilor Publici a mai spus ca jumatate dinte functionarii publici au un salariu cuprins intre 600 si 700 de lei.

„Functionarul public este flamand, indatorat, n-are stabilitatea locului de munca, stabilitate salariala, iar cu acesti functionari nu se pot combate fenomenele care afecteaza bugetul de stat, adica evaziunea fiscala, munca la negru, protectia consumatorului”, a adaugat Oprescu.

Sindicalistii mai cer protectia juridica a functionarilor publici „impotriva abuzurilor contribuabililor de rea-credinta si a oamenilor politici aflati in fruntea institutiilor publice fata de functionarii aflati in exercitarea prerogativelor de autoritate de stat”.

Ei arata ca statul de drept nu poate exista fara ca functionarul public, purtator de autoritate, sa beneficieze de protectia legii.

„Raspunderea juridica a functionarului public sa nu poata fi atrasa decat dupa judecarea actului de autoritate impus de catre acesta. Daca actul de autoritate este viciat de interese personale, atunci, si numai atunci, functionarul public sa raspunda juridic”, mai arata liderii SNFP.

Potrivit sursei citate, solidarizarea organizatiilor sindicale este o necesitate in aceasta perioada si trebuie sa se reflecte prin organizarea unor actiuni de protest comune, „imediate si radicale”. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here