Gabriel Biriş: „Statul va câştiga 1,4 miliarde de lei, din impozite şi taxe, ca urmare a creşterii salariului minim!”

0
1022

Avocatul de business şi expert în probleme de fiscalitate, Gabriel Biriş, spune că nu are informaţii legate de impactul creșterii salariului minim pe economie asupra cheltuielilor bugetare, dar, pe partea de venituri, bugetul va câştiga în mod direct circa 1,4 miliarde de lei, datorită creşterii impozitului pe salarii şi – mai ales – datorită creşterii CAS și CASS. În plus, având în vedere că, de exemplu, punctul de amenda pentru contravențiile rutiere este legat de salariul minim, vor fi încasate sume suplimentare și de acolo. Nu sunt de așteptat creșteri de cheltuieli cu salariile în sectorul bugetar, acolo majoritatea salariilor fiind mai mari decat în privat.

 

Cât de corectă este raportarea salariului minim doar la coșul de consum (mai bine sau mai prost conceput) și nu la capacitatea companiilor de a plăti acea sumă?

Aici, răspunsul este nuanțat. Pe de o parte, raportarea la coşul de consum şi nu la productivitate este incorectă pentru companii, pentru că nu ţine cont nici de capacitatea acestora de a crește salariile şi nici de faptul că salariul reprezintă voința părților (angajat/angajator). Numărul imens de salarii minime (1,5 milioane, plus încă 600 de mii de salarii între 2.550 si 3.000 de lei), este reflecția faptului că, din păcate, avem încă un număr uriaș de angajați în domenii cu valoare adăugată mică, ceea ce pune sub semnul întrebării întregul sistem de formare a capitalului uman. Pe de altă parte, invocarea lipsei capacității companiilor de a plăti sume decente pentru munca angajaților, arată și o lipsă de apetit de investiții în soluții care să dea valoare muncii oamenilor (de exemplu: măturatul străzilor, care se face azi cu mulți oameni, în loc să ai câteva mașini care să facă aceeași treabă, operate de un număr mult mai mic de oameni calificați).

Impunerea unui salariu minim „din pix”, fără a ține cont de realitatea economică și de capacitatea firmelor de a-l plăti, ar putea duce la închideri de firme și la creșterea șomajului?

Da, este posibil, dar este puțin probabil. Am mai avut și în trecut creșteri de salariu minim, dar nu am sesizat o creștere a numărului de firme închise și nici a șomajului. În plus, angajatorii acum se plâng de lipsa forței de muncă și se aduc angajați din străinătate (cu costuri mari), deci este foarte probabil ca – dacă vor exista concedieri – oamenii să-și găsească rapid alte locuri de muncă.

 

Daniel Neguț

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here