Gazprom este surprins si dezamagit intentia UE de revizuire a acordurilor in proiectul South Stream

0
969
south-stream

Gazprom este dezamagit de recomandarea Comisiei Europene pentru revizuirea acordurilor bilaterale incheiate de Rusia cu tarile partenere ale proiectului gazoductului South Stream, potrivit biroului de presa al grupului rus.

„Se obisnuieste ca proiectele transfrontaliere de investitii sa fie sustinute de acorduri interguvernamentale pentru a asigura securitatea si stabilitatea investitorilor”, se arata intr-o declaratie a biroului de presa, citata de Bulgarian Telegraph Agency (BTA), relateaza Novinite.

Potrivit Gazprom, grupul rus nu este parte a acestor acorduri, ale caror texte sunt disponibile de mai multi ani.

„Iata de ce suntem surprinsi si dezamagiti de temerile exprimate de Comisia Europeana abia acum, cand lucrarile sunt in curs”, potrivit declaratiei, care subliniaza ca momentul este nepotrivit, avand in vedere ca mai multe tari au declarat ca proiectul South Stream este de prioritate nationala.

tarile semnatare a acordurilor cu Rusia pentru South Stream sunt Bulgaria, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croatia si Austria, state membre UE, precum si Serbia, membra a Comunitatii Energiei, un acord international sustinut de UE care include tari foste comuniste din Europa de Est.

Declaratia reprezinta o reactie la o recomandare recenta a Comisiei Europene ca acordurile interguvernamentale intre Rusia si statele UE implicate in proiect sa fie renegociate astfel sa respecte legislatia comunitara.

Comisia Europeana a avertizat ca va lansa proceduri de infringement impotriva tarilor UE participante la South Stream, daca nu vor lua masuri pentru corelarea acordurilor interguvernamentale cu reglementarile comunitare.

„Constructia gazoductului va avea loc conform programului si in conformitate cu legislatia locala si standardele internationale”, a asigurat Gazprom, adaugand ca problemele legate de legislatia UE pot fi clarificate pe parcurs.

Grupul rus a incheiat un acord pentru exceptarea de la legea Third Energy Package a UE a proiectului Nord Stream, si considera ca South Stream poate sa beneficieze la randul sau de o astfel de exceptie.

Third Energy Package reglementeaza piata gazelor si a electricitatii din UE. Legea prevede in principal separarea productiei de energie de distributie si infiintarea unei autoritati nationale de reglementare in fiecare stat membru, precum si a unei agentii pentru cooperarea autoritatilor de reglementare in energie.

Gazoductul South Stream va livra gaze naturale rusesti catre Austria, tranzitand Marea Neagra, Bulgaria, Serbia si Ungaria.

Proiectul este dezvoltat de Gazprom si grupul italian Eni. Italia este unul dintre principalii clienti ai gazelor rusesti, importand anul trecut de la Gazprom 15,1 miliarde metri cubi de gaze, usor peste consumul anual al Romaniei.

Pentru Gazprom, proiectul South Stream are rolul de a diversifica rutele de export catre Europa. in prezent, cea mai mare parte din gazul rusesc vandut in Europa trece prin Ucraina. Disputele dintre Kiev si Moscova privind pretul gazelor si tarifele de transport au afectat de mai multe ori livrarile de gaze catre Europa, cel mai recent la inceputul anului 2009.

Actionarii South Stream sunt Gazprom (50%), Eni (20%), Wintershall Holding din Germania si EDF din Franta (15% fiecare).

Gazoductul va avea o capacitate de 63 miliarde metri cubi pe an si ar urma sa intre in exploatare in 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here