Geoana: Toate partidele vor trebui sa dea drumul din brate clanurilor care sifoneaza banii publici

0
804
mircea-geaona-psd

mircea-geaona-psdMircea Geoana propune cinci directii pentru un proiect „consensualizat politic” de limitare a efectelor crizei, astfel incat Romania sa poata trece de uraganul care vine, el avertizand ca „toate partidele vor trebui sa dea drumul din brate clanurilor politico-economice care sifoneaza banii publici”.

Presedintele Senatului avertizeaza ca partidele politice nu mai pot fi „centre de profit” inainte sa fie centre de politici publice, de competenta si onorabilitate.

„Indiferent de cum vrem sa-l definim, un nou val de criza se ridica tot mai puternic in aceste zile. Caderea burselor, neincrederea investitorilor si lipsa de fermitate a liderilor politici ne fac sa nu mai vorbim despre posibilitatea unei noi crize, ci direct despre intensitatea si victimele sale. Cine si cat de dramatic va fi lovit sunt intrebarile momentului, la care analistii vin cu raspunsuri timide, sovaielnice, de limitare a pierderilor”, scrie Geoana pe blogul sau.

in opinia sa, nu este doar firesc, ci si obligatoriu sa discutam despre cum facem ca Romania sa reziste „furtunii iscate pe pietele internationale”.

„Suntem foarte vulnerabili la evolutiile globale si dovezile cele mai bune sunt atat deprecierea leului, cat si prabusirea Bursei de la Bucuresti din ultimele zile. Pentru ca, asa cum arata George Friedman, nu mai avem de-a face cu o simpla criza economica, ci cu o criza a economiei politice, pentru ca lipsa de incredere in sistemul financiar a generat o lipsa de incredere in sistemul politic, este momentul ca oamenii politici sa nu mai caute scuze si sa se comporte macar o data ca lideri. intr-o tara ca Romania, in care, in ciuda unor echilibrari macroeconomice, populatia este intr-o situatie mai dificila decat in 2008, acest lucru este cu atat mai necesar”, considera Mircea Geoana.

Presedintele Senatului sustine ca exista cinci mari directii care stau la baza unui „proiect consensualizat politic de limitare a efectelor crizei si de dezvoltare pentru Romania”.

Geoana se refera, in primul rand, la „intelegerea de catre intreaga clasa politica a gravitatii situatiei”.

El atrage atentia ca actuala si viitoarea guvernare vor opera sub constrangeri considerabile, deficitele si risipa trebuie in continuare reduse, iar banii vor fi tot mai scumpi si mai greu de obtinut.

Mircea Geoana precizeaza ca va trebui inteles de toata lumea ca resursele pe care vom putea conta vor fi in principal interne, la care se adauga fondurile europene si, eventual, expansiunea activitatii firmelor deja existente in Romania. El mai arata ca Romania nu va putea supravietui cu o economie subterana de aproape 40% sau cu 3 milioane de lucratori in strainatate care tin 100 miliarde de euro in afara circuitului economic intern.

„Toate partidele vor trebui sa dea drumul din brate clanurilor politico-economice care sifoneaza banii publici, caci nu se poate sa pui panselute inainte de a fi modernizat scoli si spitale si nu se poate sa coste un kilometru de sosea de 4 ori mai scump decat in Occident”, sustine presedintele Senatului.

in opinia sa, o alta directie presupune intelegerea ca austeritatea, de una singura, fara a exista un stimul pentru cresterea economica sanatoasa a economiei, nu poate da rezultate. „Raportarile macroeconomice triumfaliste sunt inutile daca ele sleiesc, saracesc si aduc la disperare o natiune”, adauga Geoana.

El mai sustine intelegerea ca este necesar sa se ajunga la un acord asupra a 20-50 de mari proiecte de interes national, care sa fie duse la bun sfarsit, indiferent de guvernare, Geoana mentionand ca, din incapatanare sau din calcul meschin, avem astazi 40.000 de proiecte incepute si neterminate, iar aceasta situatie trebuie sa inceteze.

Celelalte directii propuse de Mircea Geoana vizeaza intelegerea ca trebuie adusa competenta proaspata in politica si in administratie, ca nu se poate face performanta economica si administrativa fara impunerea unor concepte precum buna guvernare, transparenta si responsabilitate, precumn si intelegerea ca partidele vor trebuie ele insele sa se schimbe.

„Partidele noastre politice nu mai pot fi centre de profit inainte sa fie centre de politici publice, de competenta si onorabilitate”, arata Geoana.

„Cu alte cuvinte, pentru a trece prin uraganul care se apropie, Romania este obligata sa se transforme radical. si nu pe spinarea celor care nu pot riposta, ci de acolo, de sus, de unde provine sursa raului. si de unde e asteptata solutia pentru viitor”, mai scrie presedintele Senatului. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here