George Brailoiu a anuntat ca va dona manuscrisele lui Cioran Bibliotecii Academiei

0
768
carti-deschise

carti-deschiseOmul de afaceri George Brailoiu, care a cumparat fondul de manuscrise si documente ale lui Emil Cioran scos la licitatie joi, la Paris, a anuntat marti, la Academia Romana, ca va dona aceste bunuri Bibliotecii Academiei.

„Am considerat ca Academia Romana, care are menirea de a pastra si cultiva limba si literatura romana, este institutia care trebuie sa aiba grija de manuscrisele Cioran cumparate de mine „, a declarat Brailoiu, la conferinta de presa ce a avut loc marti, la Clubul Academicienilor, la care au participat si academicienii Eugen Simion, Marius Sala si Florin Filip, directorul Bibliotecii Academiei.

„Stiu ca vreti sa aflati resorturile gestului meu, luati-l doar ca pe un gest-simbol, intr-o perioada in care avem nevoie de simboluri „, a mai declarat Brailoiu.

” Cred ca gestul domnului Brailoiu este unul exceptional intr-o lume romaneasca unde vestile proaste vin gramada peste noi. A fost o veste extraordinara, care ne-a placut si a placut tuturor, faptul ca un om de afaceri si-a cheltuit o buna parte din veniturile lui ca sa aduca manuscrisele lui Cioran in tara „, a declarat Eugen Simion, adaugand ca Academia Romana ii ofera omului de afaceri distinctia „Meritul Academic”.

Simion a mai anuntat ca s-a hotarat deja ca aceste manuscrise sa fie facsimilate, ca si manuscrisele lui Eminescu, si publicate intr-un numar de exemplare, pe cheltuiala Academiei.

Brailoiu a fost intrebat daca intentioneaza sa cumpere si caietele lui Cioran din Franta, iar Eugen Simion a fost cel care a raspuns: „Nu le vor da francezii”.

La randul sau, Marius Sala a tinut sa precizeze ca singura pretentie a lui Brailoiu pentru donatia facuta Academiei a fost sa i se dea si lui o copie a manuscriselor Cioran.

Omul de afaceri George Brailoiu a cumparat prin compania sa, KDF Energy, intregul fond cu 123 de manuscrise si documente personale ale lui Emil Cioran, la finalul licitatiei organizate joi la Paris de casa Binoche si Giquello, oferind intreaga suma la care s-a ajuns prin licitarea fiecarui obiect in parte – 406.000 euro, fara taxe, adica in total – 507.500 de euro.

Ulterior, Brailoiu a declarat in presa ca va dona acest fond statului roman, urmand sa decida carei institutii romanesti anume, dupa ce se va consulta cu persoane avizate. Printre institutiile vizate, Brailoiu a mentionat Academia Romana si Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti.

Eugen Simion a declarat luni, pentru MEDIAFAX ca, indiferent care va fi institutia care va beneficia de donatie, George Brailoiu va primi o inalta distinctie din partea Academiei Romane pentru ca doneaza manuscrisele statului roman.

Printre obiectele scoase la licitatie la hotelul Drouot Richelieu din Paris, joi, s-au numarat caiete manuscrise – „Tragicul cotidian”, „Adolescenta”, „Jansenismul”, „Pamflet si pamfletar”, „Consideratiuni asupra problemei cunostintei la Kant”, „Banalitate si transfigurare”, „Cartea amagirilor”, „Lacrimi si sfinti”, „Schimbarea la fata a Romaniei” -, numeroase carti postale si scrisori adresate parintilor si altor rude, o fotografie a lui Cioran reprezentat asezat, semnata pe verso, diploma de bacalaureat, datata 5 octombrie 1928, diploma de licenta in filosofie si litere, datata 23 iunie 1932, un carnet de student emis in Germania pentru anul scolar 1933 – 1934, cu fotografie si semnatura, mai multe carti de identitate emise de autoritatile germane, un pasaport, eliberat la 15 septembrie 1934, un carnet de student emis in Franta, abonamente de tren, fise de lectura, un permis pentru biblioteca si multe altele.

Potrivit casei Binoche si Giquello, care a organizat licitatia de la Paris, dintre cele 123 de loturi din ansamblul Emil Cioran, cele care au atins cele mai mari sume in timpul licitatiei au fost: diploma de licenta (lot 169) – 17.000 de euro, un carnet de note (lotul 118) – 16.000 de euro, manuscrisul „Cartea amagirilor” – 13.000 de euro, manuscrisul „indreptar Patimas” – 12.100 de euro, pasaportul (lotul 172) – 11.000 de euro, carnetul de student (lotul 173) – 11.000 de euro – si manuscrisul „Consideratiuni asupra problemii cunostintei la Kant” – 10.200 de euro.

Doua institutii din Romania, Televiziunea Romana (TVR) si Biblioteca Centrala Universitara (BCU), au participat si ele la licitatia de la Paris. Dezvaluirea a fost facuta de directorul BCU, Mireille Radoi, joi, cu cateva ore inainte de licitatie, pentru MEDIAFAX. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here