George Constantin Brezoi: „Daca, in loc de „ce face statul pentru mine?”, tinerii se vor intreba „cum pot eu sa utilizez ceea ce-mi ofera statul?”, inseamna ca suntem pe drumul cel bun!”

0
1379

Departamentul pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism a lansat schema de ajutor de minimis “Locuri de munca subventionate”, instituita in cadrul a opt proiecte, corespunzatoare celor opt Regiuni de Dezvoltare ale Romaniei, astfel:

(1.) “Locuri de munca pentru TINEri in Bucuresti si regiunea Sud Est”; (2.) “Locuri de munca pentru TINEri in Bucuresti si regiunea Centru Brasov”; (3.) “Locuri de munca pentru TINEri in Bucuresti si regiunea Sud”; (4.) “Locuri de munca pentru TINEri in Bucuresti si regiunea Sud Vest”; (5.) “Locuri de munca pentru TINEri in regiunile Bucuresti Ilfov si Nord Est”; (6.) “Locuri de munca pentru TINEri in Bucuresti Ilfov si Nord Vest”; (7.) “Locuri de munca pentru TINEri in Bucuresti Ilfov si Vest” si (8.) “Locuri de munca pentru TINEri in Bucuresti Ilfov si Centru – Targu Mures”. Este un proiect ambitios, lansat sub deviza “Tranzitia de la scoala, la viata activa”, care beneficiaza de o finantare europeana de 40 milioane de euro si deja acest proiect a generat locuri de munca in randul tinerilor absolventi. Am solicitat cateva detalii Secretarului de Stat in cadrul Departamentului pentru intreprinderi mici si mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism, Constantin George Brezoi.

De ce a fost lansat acest proiect?
Proiectul a fost lansat deoarece exista perceptia ca angajatorii refuza sa angajeze tineri absolventi pentru ca acestia nu le-ar aduce plusvaloare, mai ales in primul an. si-atunci, ministrul Florin Jianu – care vine din mediul privat – si ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici (dupa parerea mea, trebuie adusi in discutie toti cei care au avut merite in acest proiect) au hotarat ca statul roman sa incerce sa elimine aceasta posibila retincenta a angajatorilor. Cum? Orice firma care angajeaza tineri absolventi de liceu sau facultate, promotiile 2014, primeste o subventie de la Departamentul nostru pentru salariul acelui tanar, astfel: 900 lei, pentru absolventii de liceu si 1300 lei pentru absolventii de facultate (la care se adauga contributiile catre stat). Dar nu acestea sunt salariile pe care le primesc absolventii angajati de firme! Ei primesc salariile corespunzatoare posturilor pe care sunt angajati, iar diferenta este suportata de companiile respective. Noi oferim doar subventii, in sumele mentionate, din cele 40 de milioane de euro ale proiectului, bani care sunt din fonduri europene, prin Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Astfel ca, pe de o parte, este degrevat bugetul de aceste cheltuieli, iar – pe de alta parte – este foarte important ca tinerii sa-si asume raspunderea unui loc de munca, imediat ce termina scoala. Pentru ca am mers personal in multe universitati, am mers si in licee, am stat de vorba cu tinerii si am constatat ca prima problema pe care o au multi dintre ei este ca nu-si dau prea bine seama ca, la momentul absolvirii, ar putea incepe un nou drum in viata, prin forte proprii, fara a mai fi sustinuti financiar de parinti. Pana la urma, noi am dorit prin acest program ca primul drum pe care-l face un absolvent dupa terminarea studiilor sa fie la o societate comerciala, nu catre somaj.

Multi tineri spun, insa, ca ei doresc sa se angajeze, dar sunt blocati de cerinta angajatorilor care vor si experienta…
Aceasta este cea mai importanta problema pe care o rezolvam prin proiect! Pentru ca, in intervalul in care noi contribuim la salariul tanarului absolvent – de 6 luni sau un an – el are timp sa capete experienta, iar firma il poate pregati pentru postul vizat, fara sa mai resimta o mare presiune pe salariul acordat, stiind ca primese bani ca sa-l tina angajat pe tanarul absolvent. Compania angajatoare depune un decont la noi (fie lunar, fie trimestrial), iar apoi primeste cota-parte corespunzatoare din banii pe care i-a platit deja angajatului respectiv, tanar absolvent. De altfel, noi am alocat un buget al nostru, al Departamentului, pentru o decontare rapida catre companii, urmand ca noi sa ne recuperam banii si nu firmele, asa cum s-a intamplat in trecut.

Ce obligatii au companiile care acceseaza acest program?
Firmele care primesc prin acest program sprijinul financiar pentru angajarea tinerilor absolventi, promotiile 2014, au obligatia de a-i mentine angajati si dupa incheirea programului, pentru o perioada cel putin egala cu aceea pentru care au primit sprijinul financiar. si mai exista o facilitate, care trebuie mentionata aici: daca, din diverse motive intemeiate, compania trebuie sa rezilieze contractul cu tanarul absolvent inainte de incheierea perioadei de derulare a programului, atunci noi o vom sprijini sa angajeze un alt tanar absolvent pe acelasi post, in termen de 30 de zile, pentru a continua programul.

Cum il veti recruta asa de rapid?
Proiectul este accesat atat de firme, cat si de tineri. Astfel ca din ce in ce mai multi tineri isi depun CV-ul pe site-ul nostru www.imm.gov.ro. Deci, putem face recrutarea foarte rapid, direct de pe site, din CV-urile deja existente. De altfel, aceasta mediere a noastra intre angajat si angajator s-a dovedit a fi un succes si dintr-un alt punct de vedere: angajatorul nu mai cauta la somaj, la AJOFM, ori in diverse alte medii un absolvent, ci isi alege dintre CV-urile depuse pe site.

Misiunea acestui proiect este si de a le arata tinerilor ca nu au usile inchise, pe piata muncii?
Foarte multi tineri, dar si firme, se intreaba: „ce face statul pentru mine”? Statul are misiunea de a pune la dispozitie toate masurile pe care tinerii si firmele trebuie sa le utilizeze. Daca, in loc de „ce face statul pentru mine”, tinerii se vor intreba „cum pot eu sa utilizez ceea ce-mi ofera statul”, inseamna ca suntem pe drumul cel bun! (Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here