GERMANIA – MOTORUL EUROPEI, LA 25 DE ANI DE LA REUNIFICARE

0
816
steag-germania

In luna noiembrie s-au implinit 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului. In fapt, se poate afirma ca a cazut „cortina de fier”, cea care separa doua lumi total opuse: cea dominata de totalitarismul comunist si cea caracterizata, inainte de toate, de democratie. in decursul celor 25 de ani s-au succedat regimuri, au aparut forte politice noi, democratice si, culmea, puterea in Europa a ajuns sa fie detinuta de… Germania. Nu de Bruxelles, sediul Uniunii Europene, nu de Paris sau Londra!

In acest context, unii analisti apreciaza – la 25 de ani de la reunificarea Germaniei – ca actuala criza din zona euro nu face decat sa intareasca aceasta pozitie de leader. Mi se pare foarte de actualitate aprecierea unui fost premier britanic, Margaret Thatcher, dupa caderea Zidului Berlinului in 1989. Astfel,”doamna de fier” isi exprima atunci temerea ca reunificarea acestui stat “ar putea conduce la o suprematie a Germaniei in Europa”.

“I-am invins pe germani de doua ori si iata-i ca isi revin”, afirma ea la momentul respectiv, exprimandu-si astfel temerea ca reunificarea ar putea pune in pericol, candva, intreaga Europa.

“Inainte de caderea Zidului Berlinului, Germania se afla, din punct de vedere economic, la marginea Europei. Astazi, ea se afla in centrul Europei din punct de vedere geografic, economic si politic”, a estimat Karel Lannoo, director al Centrului de Studii Politice Europene de la Bruxelles.

“Ea este in centrul reactorului Europei. in timpul crizei financiare, am vazut ca Berlinul ocupa cel mai important loc din Europa, nu Bruxellesul”, a declarat acesta intr-un interviu pentru AFP, citat de MEDIAFAX. De fapt, Germania reunificata se impune ca gigantul Uniunii Europene, contribuind cu peste 27% la productia din zona euro. si, datorita fortei sale economice, Germaniei i-a fost solicitat ajutorul mai mult decat oricarei alte tari partenere pentru a salva statele aflate sub povara datoriilor si pentru a evita „prabusirea constructiei europene, Uniunea Europeana”. Daca in urma cu cativa ani, la inceputul anilor 2000, tara era chiar numita „bolnavul Europei”, acum a ajuns exact la antipod. Iar aceasta pozitie detinuta este una derivata din succesul economic recent.

Si totusi, este posibil ca puterea Berlinului sa fie “una temporara”. Apreciarea ii apartine tot lui Karel Lannoo, si se intemeiaza pe estimarile economice pe termen lung cu care se confrunta Germania: scaderea demografica si o rata scazuta a natalitatii. Expertul subliniaza de asemenea ca slabiciunea economica actuala a Frantei a transformat cuplul franco-german, “motorul traditional al Europei, intr-un tandem dezechilibrat”.

In mod paradoxal, in timp ce criza economica din Europa a consolidat rolul Germaniei, multe voci si-au exprimat regretul ca Berlinul respinge asumarea unui rol de lider pe scena internationala.

Pe plan extern, mai exact in afara Europei, Germania este considerata drept o putere dominanta. Spre exemplu, Angela Merkel a discutat cu presedintele rus Vladimir Putin de la inceputul crizei ucrainene mai mult decat oricare alt lider european.

In cadrul UE, situatia sta altfel: Germania este criticata din cauza pozitiei sale uneori timide. Astfel, in timp ce Franta a fost una dintre primele tari care au trimis avioane pentru a participa la loviturile impotriva gruparii jihadiste Statului Islamic in cadrul coalitiei conduse de Statele Unite, Germania si-a limitat angajamentul la “pregatirea luptatorilor kurzi”.“Germania este reticenta in a juca un rol de lider pe scena mondiala; totusi, acest lucru impiedica Uniunea Europeana sa isi asume acest rol, daca Germania nu este de acord”.

Prin urmare, la 25 de ani de la reunificare, Germania este o putere care poate dicta, daca doreste, si nu doar Uniunii Europene! (Sorina Bruj Dancuta)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here