Germania cere Uniunii Europene (UE) sa imbunatateasca propunerile pentru o autoritate de supravghere a bancilor din zona euro, astfel incat tarile din afara uniunii monetare sa fie atrase sa se alature, au afirmat oficiali europeni apropiati situatiei.
UE a cerut opinii Comisiei Europene si Bancii Centrale Europene (BCE) asupra modalitatilor in care poate fi acordata tarilor din afara zonei euro o voce mai importanta in privinta chestiunilor de supraveghere la BCE, care va fi responsabila de monitorizarea planului, au afirmat oficialii. UE consulta avocati si asupra posibilitatilor de a face posibila o prezenta mai importanta a tarilor din afara zonei euro la Autoritatea Bancara Europeana, au adaugat sursele, potrivit Bloomberg.
Germania prefera ca tarile din exteriorul zonei euro care participa la uniunea bancara sa fie implicate in procesele de decizie prin intermediul BCE, in loc ca toate preocuparile acestora sa fie transmise catre Autoritatea Bancara Europeana sau alta institutie.
Liderii europeni au cerut in iunie o singura autoritate de reglementare bancara, aceasta fiind o conditie pentru a permite bancilor din zona euro acces la fondul permanent de 500 de miliarde de euro al zonei euro. Ministrul de Finante, Wolfgang Schaeuble, a condus criticile ca proiectul s-ar putea misca prea repede, determinand asigurari din partea comisarului UE pentru servicii financiare, Michel Barnier, ca Germania nu se opune planului.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat, joi, ca banca centrala pregateste o opinie asupra propunerii pentru o autoritate de supraveghere pentru a asigura o separare clara a supravegherii bancare de deciziile de politica monetara. BCE considera planul binevenit, intrucat il vede ca pe un stalp fundamental al uniunii financiare si un element important al zonei euro.
Ministrii de Finante din zona euro vor discuta informal planul pentru supravghere bancara la reuniunea de saptamana urmatoare de la Luxembourg, a spus una dintre surse.
Ministrul de Finante al Luxembourgului, Luc Frieden, a declarat ca UE trebuie sa analizeze efectele supraveghereii comune asupra intregii Uniuni Europene, inclusiv asupra unor tari care nu vor lua parte la uniunea bancara.(MEDIAFAX)