Guvernul are la dispozitie sase saptamani pentru aplicarea masurilor convenite cu FMI

0
720
boc

bocGuvernul are la dispozitie maximum sase saptamani pentru aplicarea masurilor convenite cu FMI, printre care reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor si cu 15% a pensiilor, a declarat, intr-un interviu acordat „stirilor ProTv”, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

 

„Acest proces de implementare are si el un termen: nu mai mult de sase saptamani. Aceste masuri care au fost agreate trebuie puse in practica. Prin modificarea legilor, aprobarea lor de catre Guvern si Parlament si punerea lor in actiune. Sper ca aceste propuneri sa poata sa fie puse in practica”, a declarat Mihai Tanasescu, in interviul acordat „stirilor ProTv”, citat de cotidianul „Gandul”.

In cazul in care Executivul nu va reusi sa diminueze cheltuielile, Tanasescu este de parere ca mai exista doar doua solutii. Guvernul fie ar putea fi nevoit sa ia decizia majorarii taxelor – TVA, cota unica – sau ar putea lua un mix de masuri, adica sa decida o crestere a taxelor intr-o masura mai mica, „la pachet” cu o reducere a cheltuielilor, mentioneaza ziarul citat.

„Nu sunt decat doua lucruri simple. Fie tai cheltuielile publice, fie cresti veniturile bugetului sau o solutie mixta. Autoritatile au ales reducerea cheltuielilor publice. in cazul in care acest lucru nu se va putea intampla, exista celelalte doua optiuni. Fie o crestere a taxelor, fie un mix intre cele doua, de crestere a taxelor intr-o mai mica proportie si de reducere a cheltuielilor”, a adaugat reprezentantul Romaniei la FMI, in interviul acordat „stirilor ProTv”, citat de „Gandul”.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca, probabil, solutia pentru adoptarea masurilor convenite cu FMI va fi asumarea raspunderii Guvernului in Parlament, avand in vedere timpul scurt ramas pana la reuniunea board-ului FMI de la sfarsitul lunii iunie.

Seful statului a subliniat „urgenta” incasarii trasei din iunie de la FMI.

Romania a incheiat in primavara anului trecut un acord cu FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala si BERD, pentru obtinerea unui pachet de finantare totala de circa 20 de miliarde de euro, prin care s-a angajat sa adopte mai multe actiuni, prin care si reducerea treptata deficitul bugetar.

In urma negocierilor cu FMI, autoritatile romane au obtinut aprobarea un deficit bugetar de 6,8%, dar cu conditia adoptarii unor masuri de reducere semnificativa a cheltuielilor, respectiv taierea salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% si scaderea masiva a subventiilor. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here