Anuntul UNPR pune in pericol situatia guvernului in cazul motiunii de cenzura pe care PSD a anuntat ca o va depune in urma asumarii raspunderii Guvernului. Fara UNPR, raman doar 445 de parlamentari care ar urma sa isi exprime votul.
Opozitia are deci nevoie sa stranga doar 223 de voturi pentru a rasturna guvernul, contand deja pe 213 parlamentari in tabara proprie. in conditiile in care chiar si cativa parlamentari ai PDL si UNPR au anuntat ca vor vota in favoarea acestei motiuni, teoretic, guvernul se afla in pericol de a fi demis.
Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei nu va vota in favoarea motiunii de cenzura, dar nici impotriva ei. Vicepresedintele UNPR, Ioan Munteanu, a declarat la Realitatea FM, ca parlamentarii UNPR vor fi prezenti in sala la votarea motiunii, dar se vor abtine de la vot.
UDMR a anuntat, insa, prin vocea liderului de grup de la Camera Deputatilor, Olosz Gergely, ca toti parlamentarii partidului vor sustine guvernul la votarea motiunii de cenzura.
In prezent, opozitia are 213 deputati si senatori, iar Puterea 227, fara parlamentarii UNPR.
Astazi, senatorul Iulian Badescu si-a anuntat demisia din PDL, trecand la PSD, deci inca un vot trecut in contul opozitiei si impotriva guvernului.
Deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru, medic la Spitalulul de Urgenta Iasi, a anuntat deja ca va vota impotriva pachetului de legi care impun masurile de austeritate in semn de solidaritate cu colegii sai. De altfel, exista deja trei filiale in care cei trimisi in Parlament creeaza probleme conducerii PDL la nivel central si exista posibilitatea sa voteze in favoarea motiunii: Iasi, Timis si Prahova, relateaza NewsIn, citand surse din PDL.
Marti, cand a fost votata in Parlament motiunea simpla pe finante a PNL, trei deputati de Timisoara ai PDL au votat alaturi de opozitie. Tot marti, deputatul PSD Nicolae Banicioiu a declarat ca, din cate stie, „aproape 10 independenti” ar dori sa voteze motiunea de cenzura, acesta fiind un semn ca fac „un pas sigur” spre a se reintoarce in PSD, putand fi reprimiti de catre partid.
Voturile de care are nevoie Opozitia pentru a-l demite pe Emil Boc in cazul unei motiuni ar putea veni de oriunde: de la cei 26 de independenti, care au anuntat, dupa consultarile cu seful statului, ca nu exclud posibilitatea de a vota motiunea de cenzura, sau de la UDMR, care are obiectii in ceea ce priveste scaderea pensiilor. Cele 24 de voturi de care mai are nevoie Opozitia pot veni de oriunde. Schimbarile pot veni chiar si din interiorul PD-L, unde criticile la adresa guvernului nu mai contenesc in ultima vreme. Mai multi parlamentari ai PDL au criticat destul de fatis masurile de austeritate propuse de Guvern. Daniel Oajdea, deputat de Iasi, i-a scris chiar o scrisoare deschisa premierului in care ii cerea, printre altele, sa nu scada pensiile.
In Parlament, Opozitia are 212 deputati si senatori, iar Puterea 255. Ca motiunea de cenzura sa treaca sunt necesare 236 de voturi.
Pe de alta parte, UNPR cere Executivului ca, odata cu asumarea raspunderii pentru pachetul de legi privind reducerea cheltuielilor bugetare in fata Parlamentului, sa prezinte si sa legifereze un pachet de masuri active pentru iesirea din criza. UNPR considera ca termenul limita pentru masurile de austeritate nu trebuie sa depaseasca data de 31 decembrie 2010. (Sursa: realitatea.net)