Guvernul pregateste un nou plan anti-criza pentru salvarea tarii. Vezi o parte din masuri

0
756
boc-victoria

boc-victoriaDeduceri la TVA pentru modernizarea locuintelor, facilitati pentru investitori, compensarea datoriilor stat-firme – sunt doar cateva din masurile din noul plan de masuri anti-criza al Guvernului.

 Asta dupa ce pana acum a redus salariile bugetarilor cu 25%, a anuntat disponibilizari masive in admistratie si a crescut TVA la 24%. Noul pachet ar urma sa intre in vigoare partial la toamna, partial la inceputul lui 2011.
Anuntat de mai multa vreme de liderii Puterii, planul de masuri anti-criza al Coalitiei incepe sa prinda contur. Nu cu idei neaparat noi, insa de data aceasta reprezentantii PDL au si un termen tinta pentru punerea lor in practica: toamna acestui an. Adica exact termenul limita fixata de presedintele Basescu pentru evaluarea performantelor ministrilor Guvernului Emil Boc.

„Sunt masuri care dorim sa fie adoptate de la 1 septembrie, cel tarziu 1 octombrie, dar Codul Fiscal in ansamblul lui revizuit, pe noua viziune si pe noua strategie fiscala coroborat si cu bugetul pe 2011 vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2011. Nu stiu sa fac o departajare in acest moment, noi dorim ca cele care vin in ajutorul mediului de afaceri sa intre in vigoare de la 1 sau 15 septembrie”, a declarat vicepresedintele PDL Sulfina Barbu.

Aceasta a prezentat astazi sase dintre masurile anti-criza stabilite deja de Coalitie.

“Prima masura se refera la deducerea unei cote de 50 % din valoarea TVA pentru lucrarile de renovare/ modernizare a locuintelor si cladirilor. Are un potential de crestere economica aceasta masura de 0.3 puncte procentuale, deoarece lucrarile de reparatii reprezinta circa 32 % din valoarea lucrarilor de constructii”, a anuntat Sulfina Barbu.

2. O alta masura se refera la scutirea de impozit pe profit pentru contribuabilii care realizeaza in Romania investitii mai mari de 500 de mii de euro si creaza minim 25 de noi locuri de munca cu toate modificarile aferente

3. O a treia masura e cea referitoare la compensarea datoriilor, creantelor intre stat si debitori, adica firmele private, si aici ne referim la acele creante care decurg din plata impozitelor si taxelor. daca o firma privata are datorie la bugetul de stat pentru CAS, pentru fondul de somaj, pentru fondul de pensii, sa poata fi compensate aceste datorii cu TVA pe care statul trebuie sa-l returneze catre respectiva firma.

4. “O alta masura la care lucram si am convenit sa mergem pe o lege distincta, legea privind holdingul, lege care va permite companiilor sa infiinteze grupul fiscal, grupul de plata al TVA, si aici erau doua posibilitati de modificare a Codului fiscal sau o lege separata, in coalitie s-a luat hotararea sa lucram pana la 1 septembrie la o lege separata referitoare la holding”, spune vicepresedinta PDL.

5. Coalitia are in vedere si reevaluarea impozitului minim. “Este o masura la care lucram si a fost o decizie tot in coalitie luata, pana la 1 septembrie sa facem o reevaluare a acestei masuri si sa renuntam la impozitul minim, eventual sa fie stabilite cateva domenii pentru care sa fie inclusa masura de impozit forfetar. Dar e o masura la care se lucreaza si maine, si saptamana viitoare, la Ministerul Finantelor, vom avea aceste discutii”. Discutii pe tema reevaluarii impozitului minim mai fusesera purtate si inainte de adoptarea bugetului de stat pe 2010, numai ca in cele din urma, forfetarul a ramas neschimbat, premierul chiar laudand sumele incasate pe baza acestuia.

6. Masuri referitoare la rambursarea, simplificarea procedurilor de rambursare a TVA, pentru ca in practica s-a constatat ca pe normele de aplicare au aparut blocaje si e corect ca statul sa aiba un comportament corect fata de agentii economici.

Planul e gata saptamana viitoare

Nu sunt singurule masuri anti-criza pe care Puterea le-ar avea in vedere spune Sulfina Barbu.  Potrivit secretarului general al PDL, intregul set de masuri economice ar putea fi definitivat saptamana viitoare: „S-a discutat. El va fi anuntat cand va fi finalizat, probabil saptamana viitoare”.

Barbu exclude revenirea la 19% a TVA inainte de 1 ianuarie

„Discutiile pe care le-am avut au fost clare. De la 1 ianuarie 2011, putem discuta despre modificari de taxe. Pana atunci, mergem in acest cadru pentru ca s-a convenit si cu FMI (…) si cu ceilalti parteneri internationali si se merge pe aceasta masura”, a precizat Sulfina Barbu daca este luata in calcul revenirea la TVA initial pana la inceputul anului viitor.  „Cand discutam despre revenirea la TVA de 19%, trebuie sa vedem deciziile pe care le luam pentru anul 2011”, a adaugat aceasta.

Ilie serbanescu: Astea-s povesti!

Analistul economic Ilie serbanescu crede ca masurile anuntate de liderii PDL nu pot reprezenta un plan anti-criza. „intrebarea mea este daca ele sunt asumate si de Guvern. Pentru ca nu merita comentate daca nu si le asuma Guvernul. Iar asta inseamna si asumarea lor de catre FMI. Am indoieli ca asta se va intampla. Nu sunt in spiritul cu care opereaza FMI. Asta cu compensarea TVA e cea mai importanta, nu cred ca va fi acceptata. Restul sunt mici… prima casa, a doua casa. Sunt de talie mica. Ce-i asta cu holdingul? Nici nu exista in UE asa ceva. E o decizie mai degraba pentru firmele straine decat pentru cele romanesti. Plan anti-criza? Astea sunt povesti”, a declarat pentru REALITATEA.NET, Ilie serbanescu. (Realitatea.net)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here