Guvernul va returna transportatorilor o parte din acciza timp de cinci ani

0
1110
carburanti-benzina

Sistemul prin care transportatorii care utilizeaza motorina vor primi inapoi o parte din acciza introdusa din aprilie va fi mentinut timp de cinci ani, pana la 31 martie 2019, a decis Guvernul, schimband in acest sens forma proiectului de ordonanta prezentata public de Ministerul Finantelor.

In forma prezentata public, ordonanta prevedea ca masura de restituire a accizei se acorda pentru motorina achizitionata dupa data intrarii in vigoare a actului normativ, anunta Mediafax.

In sedinta de miercuri, Guvernul a decis, insa, sa completeze acest paragraf in sensul de a stabili ca facilitatea va fi mentinuta cinci ani.

„Masurile instituite se aplica cu respectarea procedurilor specifice in domeniul ajutorului de stat, pentru motorina achizitionata dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si pana la data de 31 martie 2019, cu incadrarea in creditele de angajament si bugetare aprobate prin legea bugetului de stat pentru Programul «Ajutoare de stat pentru finantarea proiectelor pentru investitii din cadrul bugetului Ministerului Finantelor Publice”, este decizia Guvernului.

Restituirea catre transporatori a unei sume din acciza suplimentara introdusa la carburant incepand 1 aprilie va genera la bugetul de stat un minus de venituri colectate din accize de 353 milioane lei pentru acest an, conform estimarilor guvernamentale.

Prin ordonanta este acordata o reducere de accize de 40 euro/1.000 litri, fata de nivelul standard prevazut de lege, pentru motorina utilizata drept carburant pentru transport rutier de marfuri in cont propriu sau pentru alte persoane, cu autovehicule sau ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de marfuri si cu o greutate bruta maxima autorizata de cel putin 7,5 tone, precum si pentru transportul de persoane, regulat sau ocazional, exclusiv transportul public local de persoane, cu un autovehicul din categoria M2 (vehicule concepute si construite pentru transportul de pasageri, care au, in afara scaunului conducatorului, mai mult de opt locuri pe scaune si o masa maxima ce nu depaseste 5 tone – n.r.) sau M3 (vehicule concepute si construite pentru transportul de pasageri, care au, in afara scaunului conducatorului, mai mult de opt locuri pe scaune si o masa maxima ce depaseste 5 tone – n.r.).

Reducerea de accize se realizeaza prin restituirea diferentei de 40 euro/1000 litri operatorilor economici licentiati in Uniunea Europeana.

De asemenea, reducerea este aplicata si pentru transporturi postale efectuate in cadrul unui serviciu universal cu autovehicule sau ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului postal si cu o greutate bruta autorizata de cel putin 3,5 tone.

Presedintele Traian Basescu a declarat, in urma cu o saptamana, ca intelegerea pe care a facut-o premierul cu transportatorii este un lucru complicat, pentru ca Ministerul Finantelor va primi camioane de facturi pentru masini care n-au alimentat niciodata si vor da inapoi echivalentul a 4 eurocenti/litru, ceea ce va fi o lovitura pentru bugetul de stat.

In replica, Ponta a afirmat ca este convins ca Parchetul, ANAF, SRI si Directia Antifrauda sunt extrem de bine pregatite sa combata orice neregula.

Prin bugetul pe acest an, in care a fost inclusa si prognoza de incasari din acciza pe carburant, Guvernul estima ca va atrage din accize un total de 22,8 miliarde lei, cu 15% mai mult decat anul trecut.

Majorarea accizei pentru carburanti, de 7 eurocenti pe litru, a intrat de la 1 aprilie in vigoare, avand ca efect cresterea cu 0,41 lei/litru a pretului la benzina cu plumb si fara plumb, motorina si petrolul folosit drept combustibil pentru motor (kerosen), potrivit estimarilor Ministerului Finantelor.

Potrivit calculelor anuntate anterior, acciza pe carburanti va aduce la buget circa 2,5 miliarde lei.

Initial, Guvernul intentiona sa aplice acciza de 7 eurocenti la inceputul anului, modificarea fiind insa amanata pentru 1 aprilie.

Aceasta masura a generat controverse aprinse intre premier si presedintele Traian Basescu, acesta din urma refuzand sa promulge bugetul pe 2014 cu majorarea accizei la carburant si sa semneze memorandumul cu Fondul Monetar International (FMI), document care incheia evaluarea derulata la finele anului trecut de finantatorul extern. Ulterior, dupa diverse variante discutate si negociate, prim-ministrul a anuntat ca va amana cu trei luni, pana la 31 martie 2014, majorarea accizei la benzina si motorina, iar seful statului a acceptat sa promulge bugetul in aceste conditii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here