Guvernul va taia limita de venit pentru alocatii familiale, cu 100 lei

0
812
100lei

100leiGuvernul a convenit cu Banca Mondiala sa reduca limita maxima de venit in functie de care sunt acordate alocatiile familiale, de la 470 lei la 370 lei/persoana, pentru a limita cheltuielile, urmand ca aceste alocatii sa fie acordate diferentiat, in interiorul a doua transe de venituri ale familiei.

 Plafonarea limitei de venituri in functie de care sunt acordate alocatiile familiale, respectiv alocatia familiala complementara si alocatia de sustinere pentru familia monoparentala, este prezentata intr-un document redactat de Ministerul Muncii si obtinut de MEDIAFAX.

In document se aminteste ca toate familiile cu copii si venituri de pana la 470 lei/persoana beneficiaza in prezent de acelasi cuantum al prestatiei sociale, dar anunta ca evolutia ulterioara a acestui program se indreapta spre „sprijinirea mai focalizata” a familiilor cele mai sarace.

„Una dintre principalele solicitari ale Bancii Mondiale a fost aceea de diminuare a limitei de venituri, pentru a nu creste nejustificat cheltuielile bugetare. in urma analizelor facute s-a agreat ca limita de venit sa se plafoneze la 370 lei/persoana”, se arata in document.

Sursa citata releva totodata ca Ministerul Muncii a elaborat un proiect de lege privind instituirea alocatiei pentru sustinerea familiei, care prevede diferentierea acordarii alocatiilor familiale in functie de veniturile familiilor si numarul de copii din familie, cu sprijinul mai focalizat al familiilor cu venituri mai mici, respectiv stabilirea a doua transe de venituri, „eficientizarea” efortului bugetar fara a se depasi bugetul prognozat pentru 2011 (echivalent cu cel prevazut pentru 2010) prin revizuirea limitelor de venituri si cuantumurilor alocatiei, precum si mentinerea in continuare a alocatiei de stat pentru copii ca drept universal acordat tuturor copiilor.

Rezultatele asteptate de Guvern in urma revizuirii sunt eficienta in utilizarea alocarilor bugetare prin limitarea sumei maxime totale pe care o persoana sau o familie o poate primi cu titlu de prestatii sociale, responsabilizarea persoanei sau familiei pentru gestionarea banilor primiti ca masura de asistenta sociala, flexibilizarea transferului pretatiilor dintr-un judet in altul in situatia schimbarilor de domiciliu, urmare a gasirii unui loc de munca.

Documentul indica si intentia Guvernului de a infiinta in perioada imediat urmatoare o noua structura denumita „Observatorul Social National”, ca institutie independenta care sa gestioneze o baza de date cu indicatorii sociali si sa publice anual un raport privind situatia sociala a Romaniei. Institutia va fi formata din experti neimplicati politic si va avea un consiliu director din care vor face parte reprezentanti ai Presedintiei, ai Parlamentului, ai tuturor ministerelor implicate, ai Institutului National de Statistica si ai partenerilor sociali. (Mediafax)

 

Sursa foto: ArhivaFoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here